Ροχαλίζετε το βράδυ σε σημείο που να ξυπνάτε τον/την σύντροφο σας;
Ξυπνάτε το βράδυ για να ουρήσετε;
Έχετε εφίδρωση και πόνο στο στήθος όταν κοιμάστε;
Έχετε υπνηλία , πονοκεφάλους, κακή διάθεση, έλλειψη προσοχής, κούραση κατά την διάρκεια της ημέρας;
Τότε το Ροχαλητό μπορεί να μην είναι τόσο αθώο όσο νομίζουμε !!
Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται κατά κύριο λόγο με την ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ
Η Υπνική Άπνοια ή καλύτερα το Σύνδρομο Απνοιών – Υποπνοιών κατά τον ύπνο είναι μία διαταραχή της λειτουργίας της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου η οποία συνοδεύεται με την σχετική συμπτωματολογία. Με τον όρο άπνοια καλούμε κάθε πλήρη διακοπή της αναπνοής διάρκειας 10 δευτερολέπτων ή περισσότερο ενώ υπόπνοια την μερική διακοπή της αναπνοής.
Η άπνοια κατά κύριο λόγο οφείλεται στην πλήρη ή μερική απόφραξη των ανωτέρων αεραγωγών, κυρίως στο επίπεδο του φάρυγγα στην περιοχή πίσω από την μαλθακή υπερώα και τη γλώσσα όταν υπάρχει γενική μυϊκή χαλάρωση κατά την διάρκεια του ύπνου. Σπανιότερα η άπνοια μπορεί να οφείλεται σε νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Υπάρχουν λοιπόν τρεις (3) τύποι υπνικής άπνοιας
Ο αριθμός των επεισοδίων που συμβαίνουν ανά ώρα ύπνου καθορίζουν και την βαρύτητα του συνδρόμου. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι περιστασιακά κάνουν διακοπή της αναπνοής . Μέχρι 5 επεισόδια την ώρα θεωρείται φυσιολογικό εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα.
Συνήθως οι κλινικές εκδηλώσεις εμφανίζονται από 15 επεισόδια την ώρα και πάνω.
Το σύνδρομο με όλες του τις κλινικές εκδηλώσεις εμφανίζεται στους άνδρες με συχνότητα διπλάσια σχεδόν σε σύγκριση με τις γυναίκες και αυξάνεται με την ηλικία.
ΟΙ Κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι :
Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι :
Η διάγνωση της Υπνικής Άπνοιας γίνεται με μία ειδική εξέταση την πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου. Η εξέταση γίνεται συνήθως σε κατάλληλα εξοπλισμένο θάλαμο νοσοκομείου (Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου).Ο ασθενής παραμένει τουλάχιστον μία νύχτα, όπου κατά την διάρκεια του ύπνου καταγράφονται διάφορες μετρήσεις, εγκεφαλικής, αναπνευστικής, και καρδιακής λειτουργίας. Με βάσει αυτών των αποτελεσμάτων γίνεται η διάγνωση της Υπνικής Άπνοιας.
Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας υπάρχουν τα λεγόμενα Φορητά Μηχανήματα για την διάγνωση της Υπνικής Άπνοιας. Τα μηχανήματα αυτά απαιτούν λιγότερη τεχνική εξειδίκευση, λιγότερο χρόνο απασχόλησης του τεχνικού προσωπικού, είναι ευκολότερα στην πρόσβαση για τους ασθενείς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι του ασθενή για καταγραφική μελέτη.
Η θεραπεία εκλογής της υπνικής άπνοιας είναι η χρήση συσκευής θετικής πίεσης (CPAP). Δηλαδή μία συσκευή που διαθέτει ειδική μάσκα, η οποία τοποθετείται στο στόμα ή/και στη μύτη του ασθενή και διαμέσου ενός σωλήνα στέλνει αέρα υπό πίεση, διατηρώντας ανοικτά των αεραγωγό, καταργώντας τις άπνοιες.
Παράλληλα με την θεραπεία μέσω της μάσκας CPAP, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως : παχυσαρκία, υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, στεφανιαία νόσος κλπ.
Επίσης συνιστάται η διακοπή καπνίσματος, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και υπνωτικών χαπιών πριν την κατάκλιση και η αλλαγή της θέσης ύπνου.
Σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ειδικές οδοντικές συσκευές (μασελάκια, ενδοστοματικοί νάρθηκες) που βοηθούν να παραμείνει ανοιχτός ο αεραγωγός κατά την διάρκεια του ύπνου.
Η Χειρουργική επέμβαση για την υπνική άπνοια περιλαμβάνει την ρινική χειρουργική για την διόρθωση του στραβού διαφράγματος, την πλαστική επέμβαση σε σταφυλή, ουρανίσκο και φάρυγγα, και την χειρουργική επέμβαση στην κάτω γνάθο για την διόρθωση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που συμβάλλουν στην υπνική άπνοια.
Η θεραπεία εκλογής παραμένει η χρήση της συσκευής θετικής πίεσης (CPAP)
Οι παραπάνω μέθοδοι εφαρμόζονται πλέον στο Ιατρικό Κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς” από μία ομάδα ειδικών ιατρών όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων.
Δρ Δράκου Γεώργιος
Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος
Ειδικός Ιατρός ΓεΣΥ
Ιατρικό Κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς”
Ηλία Παπακυριακού 24 , 2415 Έγκωμη Λευκωσία, τηλ. 22100444