Του Δρ. Θωμά Πατσανά, Γαστρεντερολόγου, Ειδικού Ιατρού ΓεΣΥ
Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου παραμένουν άγνωστα. Σημαντικό ρόλο παίζουν διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η κληρονομικότητα. Επικρατεί η άποψη ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ζωικό λίπος και ζωικές πρωτεΐνες και φτωχό σε φυτικές ίνες όσπρια, φρούτα, λαχανικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο. Επίσης η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ως παράγοντας υψηλού κινδύνου θεωρείται και το οικογενειακό ιστορικό ενός ατόμου όταν οι γονείς του ή ο αδελφός ή η αδελφή του ή άλλα συγγενικά άτομα, έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στο παχύ έντερο σε ηλικία κάτω από τα 45 έτη.
Σε αρχικά στάδια ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν εμφανίζει συνήθως συμπτώματα. Ο ασθενής όμως πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του αν εμφανίσει: αίμα στα κόπρανα, αναιμία, αλλαγή στις κενώσεις (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας), πόνο στη κοιλιά, φούσκωμα, αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως μετά την αφόδευση, απώλεια βάρους, επίμονη κόπωση. Τα παραπάνω συμπτώματα δεν σχετίζονται απαραίτητα με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου δημιουργούνται από πολύποδες. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν μέσα στο έντερο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πολυπόδων. Ευτυχώς όλοι δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Αυτοί που μπορεί να εξελιχθούν είναι τα αδενώματα, μέσα από μια διαδικασία που διαρκεί περίπου δέκα χρόνια. Επομένως, η ανεύρεση νωρίς και η αφαίρεση ενός πολύποδα προλαμβάνει την ανάπτυξη καρκίνου μέσα στον πολύποδα.
Με την ευρεία διάδοση της κολονοσκόπησης και την δυνατότητα αφαίρεσης των πολυπόδων κατά την διάρκεια της εξέτασης υπάρχουν ελπίδες για περιορισμό στο άμεσο μέλλον του καρκίνου. Επιπλέον, εκτός από την κολονοσκόπηση υπάρχουν και άλλες εξετάσεις που μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα τον καρκίνο ή τους πολύποδες. Αυτές είναι η δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα, ο βαριούχος υποκλυσμός, η αξονική κολονοσκόπηση και η εξέταση κοπράνων για γενετικές ανωμαλίες που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η ανεύρεση καρκίνου που έχει καταλάβει όλο τον πολύποδα, έχει προχωρήσει στο τοίχωμα του εντέρου ή έχει επεκταθεί και σε άλλα όργανα του σώματος χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ανάλογα με την περίπτωση και την επέκταση της νόσου.
Σήμερα με την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και επιτήρησης σε μια νόσο όπως ο καρκίνος του εντέρου, η νόσος μπορεί να διαγνωστεί πρώιμα. Για προληπτικούς λόγους και για λόγους έγκαιρης διάγνωσης συνιστάται γενικά για όλους, άνδρες και γυναίκες, μετά το 50ο έτος της ηλικίας τους να αρχίσουν τον έλεγχο του παχέος εντέρου κάνοντας κολονοσκόπηση. Έλεγχο επίσης χρειάζονται άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως αυτά που έχουν ατομικό ιστορικό πολυπόδων ή ήδη διαγνωσμένο καρκίνο, άτομα με οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του γαστρεντερικού σωλήνα όπως, η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn και οι στενοί συγγενείς των ασθενών που εμφάνισαν καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία, έχοντας υπόψη την Οικογενή πολυποδίαση και το σύνδρομο μη Πολύποδιασικού καρκίνου του παχέος εντέρου.
Συνεπώς, στην ερώτηση πρόληψη ή θεραπεία θα απαντούσαμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου και η πρώιμη διάγνωση αντιστοιχεί πρακτικά σε πλήρη ίαση.
Πάρα πολύ ωραία. Δηλαδή στη κλινική Αποστόλου Λουκα μπορούμε σχεδόν να βρούμε όλες τες ειδικότητες γιατρών. Μπράβο σας Κύριοι Σαμουτη. Ο Θεός είναι πάντα κοντα σας και σας βοηθά κι εσείς με την σειρά σας κάνετε το παν για τον άνθρωπο, όχι για το χρήμα όπως πολλοί. Συγχαρητήρια, και εις ανώτερα πάντα με την βοήθεια του Θεού.