Ο ρόλος του Ποδίατρου/Ποδολόγου στην αξιολόγηση βάδισης και γενικής φροντίδας των ποδιών σε παιδιά και εφήβους

Δημήτρης Χριστοφίδης, Ποδίατρος / Ποδολόγος

Του Φίλιππου Χριστοφορίδη, Ποδίατρου-Ποδολόγου

Η παιδιατρική ποδιατρική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ποδιατρικής-Ποδολογίας και ειδικεύεται στη διάγνωση, θεραπεία και την πρόληψη προβλημάτων των ποδιών στα παιδιά.

Τα πόδια των παιδιών και εφήβων αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς και τυχόν ανωμαλίες ή ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης φάσης μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ενηλικίωση. Ένας ποδίατρος μπορεί να εντοπίσει (πρώιμη διάγνωση) πιθανά προβλήματα, όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ανωμαλίες στην βάδιση κ.α και να τα αντιμετωπίσει άμεσα, έχοντας στόχο την ελαχιστοποίηση του εκάστοτε προβλήματος.

Κάθε παιδί είναι μοναδικό γι αυτό και κύριο μέλημα είναι η εξατομικευμένη αξιολόγηση τους και η προαγωγή την υγείας των ποδιών τους. Οι ποδίατροι προσφέρουν προσαρμοσμένα σχέδια θεραπείας για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων αναγκών του παιδιού σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη σύσταση κατάλληλων υποδημάτων, την δημιουργία εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων, αντιμετώπιση διαφόρων δερματικών προβλημάτων, που παρουσιάζονται κυρίως στην εφηβική ηλικία και πολλά άλλα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αρκετά προβλήματα των ποδιών όπως κότσι, σφυροδακτυλίες, πόνος στα γόνατα και στην πλάτη, πιθανότατα να έχουν παρουσιαστεί, σε μεγάλο βαθμό, κατά την πρώιμη ηλικία. Οι τακτικοί ποδιατρικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των επιπλοκών αντιμετωπίζοντας προβλήματα κατά τη διάρκεια των αναπτυξιακών σταδίων, όπου είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν και θεραπευτούν.

Οι ποδίατροι εκπαιδεύουν τους γονείς και τα παιδιά σχετικά με τη σημασία της υγείας των ποδιών. Αυτό περιλαμβάνει τη διδασκαλία των παιδιών για το πώς να φροντίζουν τα πόδια τους, την επιλογή κατάλληλων υποδημάτων και τη διατήρηση της σωστής υγιεινής.

Αρκετά κοινά προβλήματα ποδιών μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά και ένας ποδίατρος μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα.

Η πλατυποδία, που ίσως να είναι και ευρέως πιο γνωστή πάθηση των ποδιών σε παιδιά και εφήβους, καθώς οι καμάρες των ποδιών είναι πολύ χαμηλές ή απουσιάζουν εντελώς, καθιστώντας το πέλμα του ποδιού επίπεδο και εκτεινόμενο προς τα έξω.

Η πλατυποδία προκαλεί έλλειψη στήριξης στα πόδια, καθώς οι καμάρες δεν εκτελούν την φυσιολογική τους λειτουργία στην απορρόφηση των κραδασμών.

Οι πλατυποδία μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει πόνο στον κάτω άκρα, κόπωση κατά την άσκηση ακόμη και στην απλή βάδιση, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη στάση και την κίνηση του σώματος.

Η κοιλοποδία είναι το αντίθετο της πλατυποδίας, όπου οι καμάρες των ποδιών είναι υπερβολικά κυρτές, κάνοντας το πέλμα του ποδιού να είναι υπερβολικά υψηλό.

Η κοιλοποδία μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχα υπερβολική ανισορροπία στο κέντρο του ποδιού, καθώς μεγάλο μέρος του πέλματος δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος.

Η κατάσταση αυτή συχνά προκαλεί πόνο στην περιοχή των καμαρών, κόπωση, προβλήματα στη στάση, συμπεριλαμβανομένης της πλάγιας στάσης κατά την διάρκεια της ορθοστασίας και βάδισης.

In-toeing ή Out-toeing: Μερικά παιδιά περπατούν με τα πόδια τους στραμμένα προς τα μέσα ή προς τα έξω, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και το συνολικό βάδισμά τους. Ένας ποδίατρος μπορεί να εντοπίσει τις υποκείμενες αιτίες και να συστήσει τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Οστεοχονδριτιδες: Η ακριβής αιτία της οστεοχονδρίτιδας στα παιδιά δεν είναι πάντα σαφής, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το επαναλαμβανόμενο τραύμα ή το στρες σε μια άρθρωση, η ανεπαρκής παροχή αίματος στην πληγείσα περιοχή και η γενετική προδιάθεση πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη οστεοχονδρίτιδας.

Τα συμπτώματα της οστεοχονδρίτιδας στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα και περιορισμένο εύρος κίνησης στην προσβεβλημένη άρθρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κομμάτι χόνδρου ή οστού μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την οστεοχονδρίτιδα στα παιδιά εξαρτώνται από τη σοβαρότητα και τη θέση της πάθησης. Οι συντηρητικές προσεγγίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ανάπαυση, φυσικοθεραπεία, τροποποίηση δραστηριότητας και κάποιες φορές την προσέγγιση με ορθωτικά εξατομικευμένα πέλματα, με σκοπό την μείωση των συμπτωμάτων και την επιμέρους αποφυγή δυνητικών επιπλοκών. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις (όπως αρθροσκόπηση ή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση) μπορεί να είναι απαραίτητες για την αφαίρεση χαλαρών θραυσμάτων ή την αντιμετώπιση του κατεστραμμένου χόνδρου.

Νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα (είσφρυση όνυχος). Τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα μπορεί να είναι επώδυνα και επιρρεπή σε λοιμώξεις. Ο ποδίατρος είναι ειδικός να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε επιπλοκή του όνυχος  είτε συντηρητικά είτε επεμβατικά για μόνιμη αντιμετώπιση και συνάμα αποφυγή μελλοντικών επιπλοκών.

Πελματιαία κονδυλώματα (μυρμηγκιές/verrucae) και μύκητες ανάμεσα στα δάχτυλα η στο πέλμα. Οι ποδίατροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των μυρμηγκιών, μυκήτων και άλλων δερματικών λοιμώξεων των ποδιών με σύγχρονες επιστημονικές ιατρικές προσεγγίσεις, με σκοπό την ευημερία των κάτω άκρων.

Συμπερασματικά, οι ποδιατρικοί έλεγχοι αποτελούν ζωτικό συστατικό της συνολικής υγείας και ευημερίας του παιδιού σας. Αντιμετωπίζοντας έγκαιρα τα προβλήματα των ποδιών και παρέχοντας εξατομικευμένη φροντίδα, διασφαλίζουν ότι τα παιδιά μεγαλώνουν με δυνατά, υγιή πόδια και σωστή στάση σώματος. Η επένδυση στην υγεία των ποδιών του παιδιού σας σήμερα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών και να του επιτρέψει να απολαύσει μια δραστήρια ζωή στο μέλλον. Κάντε τις ποδιατρικές εξετάσεις μέρος της ρουτίνας υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού σας για να τους δώσετε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.

Από τον

Φίλιππο Χριστοφορίδη

Ποδίατρο-Ποδολόγο

MSc(c) Diagnostic and Therapeutic approach to Diabetic Foot,

BSc (Hons) Podiatry, BSc Nursing

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1