Ασφαλής η μάσκα για τα παιδιά – Οι θεωρίες συνωμοσίας κοστίζουν ζωές

Δρ Δήμος Γίδαρης

Του Δρ Δήμου Γίδαρη, Παιδίατρου – Παιδοπνευμονολόγου, Επιστημονικού Συνεργάτη του Ιατρικού Κέντρου “Ο Απόστολος Λουκάς” και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Διεθνές Ινστιτούτο Συμπονετικής Φροντίδας”

Με νέα δεδομένα αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία. Μάσκες, αντισηπτικά, συχνό πλύσιμο των χεριών, τήρηση των αποστάσεων, είναι μερικά από όσα θα χαρακτηρίσουν τη νέα σχολική χρονιά.

Το “πρώτο” κουδούνι, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, θα χτυπήσει τελικά τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου.

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συγχρωτισμός, μέτρο το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από ορισμένους γονείς οι οποίοι διαφωνούν με την κυβέρνηση, αφού θεωρούν ότι η μάσκα κρύβει κινδύνους για τα παιδιά τους.

O Παιδίατρος- Παιδοπνευμονολόγος, Δήμος Γίδαρης, δίνει συμβουλές σε όλους τους γονείς για τη χρήση της μάσκας, ξεκαθαρίζοντας ότι “τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να αλληλεπιδράσουν με τους φίλους τους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα”.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

– Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, κ. Γίδαρη, οι σχολικές μονάδες θα υποδεχθούν και πάλι τους μαθητές. Η απόφαση που ελήφθη για πλήρη σύνθεση των τάξεων σας προβληματίζει;

Όλοι θα θέλαμε περισσότερους εκπαιδευτικούς και μικρότερο αριθμό μαθητών σε μεγαλύτερες αίθουσες! Η απόφαση που ελήφθη δε με προβληματίζει, γιατί είναι συμβατή με τις διεθνείς πρακτικές. Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να αλληλεπιδράσουν με τους φίλους τους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

– Έγινε πολύς λόγος για τη χρήση μάσκας. Τι είδους μάσκα θα πρέπει να φοράνε τα παιδιά σε κάθε ηλικία και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η χρήση της θα προσφέρει ασφάλεια, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα;

Η χρήση μάσκας δεν είναι ευχάριστη , αλλά την επιβάλλουν οι συνθήκες. Τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε υφασμάτινες μάσκες ή χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης. Θα διασφαλίσουμε τη σωστή χρήση της μάσκας αν γονείς, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες υγείας εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Υπουργείου Υγείας.

– Η μη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού ή της άθλησης στα σχολεία δεν εκθέτει τα παιδιά στον ιό σε περίπτωση που κάποιο από αυτά νοσεί;

Σίγουρα ναι, αλλά δε γίνεται αλλιώς. Στις περιπτώσεις αυτές «πρωταγωνιστούν» τα άλλα μέτρα προστασίας, δηλαδή το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων.

– Υπάρχουν κατηγορίες μαθητών οι οποίες θα έπρεπε να απαλλαγούν από τη χρήση μάσκας; Κι αν ναι πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά αυτά με άλλους τρόπους;

Τα παιδιά αυτά είναι ελάχιστα. Οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρό τους αν έχουν κάποια επιφύλαξη για τη χρήση της μάσκας. Σε κάθε περίπτωση πλένουμε καλά τα χέρια μας, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό στα διαλείμματα και αερίζουμε καλά τις αίθουσες. Στα παιδιά αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί προστατευτική προσωπίδα (face shield).

– Υπάρχουν γονείς οι οποίοι είναι αντίθετοι στο να φορούν τα παιδιά τους μάσκα στο σχολείο. Ποιες συμβουλές θα τους δίνατε;

Θα τους έλεγα ότι η χρήση μάσκας είναι ασφαλής και ότι ο ιός είναι μια πραγματική απειλή.

– Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να κάνει τη μάσκα “σχολικό φίλο” του τη στιγμή που το οικογενειακό περιβάλλον του αντιδρά;

Είναι δύσκολο! Οι γονείς θα πρέπει να γίνουν σύμμαχοι και συνοδοιπόροι της ιατρικής κοινότητας και της πολιτείας στον αγώνα κατά της πανδημίας. Δυστυχώς οι θεωρίες συνωμοσίας κοστίζουν ζωές.

– Υπάρχει έξαρση των ιώσεων τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν αυτά τα συμπτώματα, από αυτά του κορωνοϊού ώστε να πράξουν ό,τι χρειάζεται. Τι τους συμβουλεύετε;

Δοθέντος ότι τα παιδιά μπορεί να είναι ακόμα και ασυμπτωματικά σε περίπτωση λοίμωξης από COVID-19, η διάκριση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση εμπύρετου ή συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα θα πρότεινα την απομόνωση στο σπίτι και την επικοινωνία με τον παιδίατρο. Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να τονίσω την αναγκαιότητα ανοσοποίησης των παιδιών με βάση το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών καθώς και τη σπουδαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Δείτε ΕΔΩ οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας που προτείνει ο κ. Γίδαρης.

Πηγή: thestival

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1