Ελίνα Πολυδώρου

Ελίνα Πολυδώρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ


Η Ελίνα Πολυδώρου είναι κλινική διαιτολόγος συμβεμβλημένη με το ΓΕΣΥ και διατροφολόγος. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της με θέμα BSc (HONS) στις Διατροφικές Επιστήμες, στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και MSc στην Κλινική Διαιτολογία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Παράλληλα με την ενεργή δραστηριότητα της στον τομέα της κλινικής διαιτολογίας και διατροφολογίας είναι υποψήφια διδακτορικού (PhDcand.) με έμφαση στην Κλινική Διαιτολογία, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Μέσα από την μέχρι τώρα καριέρα της έχει ασχοληθεί περισσότερο με τον διαβήτη (τύπου Ι και ΙΙ), δυσλιπιδαιμία και καρκίνο. Φυσικά η σημασία της διατροφής στην άσκηση αποτελεί κομμάτι της πρακτικής της, αφού και η ίδια θεωρεί τον αθλητισμό, την άσκηση και την διατροφή, δύο από τους πιο σημαντικούς πυλώνες για ευζωία και ευεξία. Εξάλλου, κατά την διάρκεια της φοίτησης πρόσφερε εκπαιδευτικές συναντήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα την διατροφή, σε ποδοσφαιρική ομάδα παιδιών και εφήβων καθώς και σε παιδική ομάδα κατάδυσης με σκοπό την βελτίωση της απόδοσης τους και των διατροφικών συνηθειών τους.

Άλλα ερευνητικά πεδία αποτελούν η συμμετοχή της σε έρευνα του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου στο Μάντσεστερ, που είχε ως στόχο την καταγραφή και εξακρίβωση των δημόσιων ισχυρισμών από άτομα της τηλεόρασης σχετικά με την διατροφή, δηλαδή κατά πόσο οι ισχυρισμοί είναι ακριβείς.

Κατά την διατριβή του πτυχίου της είχε μελετήσει τον χρόνο πέψης του αμύλου στο εργαστήριο, σε διάφορα χρονικά σημεία, χωρίς την παρουσία α-αμυλάσης. Τα αποτελέσματα αντανακλούν την συγκέντρωση γλυκόζης στο δείγμα ανά χρονική περίοδο, και μπορούν έμμεσα να συσχετιστούν με τον προβλεπόμενο γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων που είχαν εξεταστεί. Ο γλυκαιμικός δείκτης, αποτελεί σημείο προσοχής σε διάφορες παθήσεις (π.χ. στον διαβήτη) αλλά και στην διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Στην διατριβή του μεταπτυχιακού της έχει ασχοληθεί με την ινδόλη-3 καρβινόλη, μια ουσία πλούσια στα σταυρανθή λαχανικά, που μέσα από λίγες αλλά υποσχόμενες μελέτες, φάνηκε να δρα προστατευτικά από ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, όπως καρκίνος του προστάτη και του μαστού).

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1