Γιατί ένας διαβητικός χρειάζεται να επισκέπτεται  τον ποδίατρο/ποδολόγο;

Δημήτρης Χριστοφίδης, Ποδίατρος / Ποδολόγος

Η Ποδολογία – Ποδιατρική, ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση  και θεραπεία διαφόρων παθήσεων του άκρου ποδός. Οι ποδίατροι προσφέρουν επεμβατικές και μη θεραπευτικές προσεγγίσεις για παθήσεις που αφορούν κυρίως το πόδι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ένταξη της ποδιατρικής είναι ενταγμένη για χρόνια στο δημόσιο σύστημα υγείας (NHS). Κάθε διαβητικός ασθενής ενθαρρύνεται, κυρίως από τον προσωπικό του ιατρό, να βλέπει τον Ποδιατρο (τουλάχιστον δυο φορες το χρόνο), με σκοπό την διεκπεραίωση όλων τον προληπτικών ελέγχων και τη σωστή ενημέρωση για την πρόληψη πιθανών επιπλοκών του άκρου ποδός.

Μία από τις κύριες επιπλοκές του Σακχαρώδη διαβήτη είναι η διαταραχή των περιφερικών νεύρων (περιφερική νευροπάθεια) και η δυνητική καταστροφή των αγγείων (περιφερική αγγειοπάθεια), με αποτέλεσμα τη μείωσης των αισθήσεων και την μειωμένη κυκλοφορία αίματος αντίστοιχα στα κάτω άκρα.

Για την αποφυγή δημιουργίας ελκών (πληγών) και την συνάμα αποφυγή δυνητικών επιπλοκών, η επίσκεψη στο ποδίατρο/ποδολόγο είναι απαραίτητη, τόσο για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών, όσο και την αντιμετώπιση δυνητικών προβλημάτων, σε συνεργασία πάντοτε με άλλους επαγγελματίες υγείας.

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1