Κλινική Ύπνωση: τι είναι;

Δρ Ιωάννης Χουστουλάκης, Παιδοψυχίατρος

Του Δρ. Ιωάννη Χουστουλάκη, Παιδοψυχίατρου, Ψυχοθεραπευτή, Κλινικού Υπνοθεραπευτή, Ειδικού Ιατρού ΓεΣΥ

Η κλινική υπνοθεραπεία είναι ψυχοθεραπευτική παρέμβαση που βασίζεται στην θεραπεία του ασυνειδήτου, το οποίο ως γνωστό αποτελεί το 80% περίπου της προσωπικότητας του ανθρώπου.

Με την ύπνωση μπορούν να πραγματοποιηθούν επιθυμητές αλλαγές στη συμπεριφορά και να βοηθηθεί η φυσική σωματική και ψυχική ευεξία. Η ψυχοθεραπεία μέσω ύπνωσης ωθεί τον θεραπευόμενο να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις ικανότητες του και να βελτιώσει τη ζωή του καθώς βρίσκει τρόπους να απομακρύνει τα εμπόδια που τον δυσκολεύουν στο να απολαύσει τη ζωή.

Θεωρείται μια γρήγορη μέθοδος, απλή και αποτελεσματική για την αντιμετώπιση σχεδόν όλων των ψυχικών διαταραχών αλλά και μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους, αύξησης των αθλητικών επιδόσεων, εξάλειψης του καθημερινού στρες.

Αλλεργίες, δερματίτιτδες, ημικρανίες και υπέρταση ανταποκρίνονται θετικά στην θεραπεία μέσω ύπνωσης ενώ θεωρείται μια αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας του τραυλισμού.

Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και εφήβων) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλους τρόπους θεραπείας ή από μόνη της εκεί που οι άλλες θεραπείες απέτυχαν.

Σύγκριση της ύπνωσης με άλλες θεραπείες

Η αποτελεσματικότητα της κλινικής ύπνωσης σε σύγκριση με άλλες θεραπείες είναι η εξής, σύμφωνα με την μελέτη του Alfred A. Barrios:

  • Ψυχανάλυση : 38% αποτελεσματικότητα μετά από 600 συνεδρίες
  • Θεραπεία συμπεριφοράς : 72% αποτελεσματικότητα μετά από 22 συνεδρίες
  • Υπνοθεραπεία : 93% αποτελεσματικότητα μετά από 6 συνεδρίες.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω νούμερα η ύπνωση υπερέχει μακράν τόσο στην εξαιρετικά ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια στην ανακούφιση του θεραπευόμενου , όσο και στην οικονομική αποταμίευση που επιτυγχάνεται αφού ο θεραπευόμενος θα ξοδέψει πολύ λιγότερα χρήματα για την θεραπεία του από ότι με τις άλλες μεθόδους.

Τι μπορεί να επιτευχθεί με την Ύπνωση;

Ο παρακάτω σύντομος κατάλογος δεν περιλαμβάνει όλες τις ενδείξεις , αλλά δίνει μια ιδέα περιπτώσεων που αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια της :

  • Αλλαγή αρνητικών συνηθειών
  • Έλεγχος του σωματικού βάρους
  • Έλεγχος των αλλεργιών
  • Αύξηση της αυτοεκτίμησης
  • Αντιμετώπιση άγχους, στρες, φοβιών
  • Μείωση του πόνου κατά τη γέννα
  • Αντιμετώπιση του κοινωνικού άγχους, καταπολέμηση του φόβου ομιλίας σε πλήθος
  • Θεραπεία του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου
  • Πονοκέφαλος
  • Ονυχοφαγία
  • Αντιμετώπιση της κατάθλιψης
  • Αντιμετώπιση της κλειστοφοβίας, υψοφοβίας, αγοραφοβίας
  • Θεραπεία ψωρίασης και εκζεμάτων
  • Kλπ

Η Ύπνωση λειτουργεί;

Η συχνότερη ερώτηση που τίθεται για όλες τις θεραπείες, είναι κατά πόσο η ύπνωση λειτουργεί. Και ειδικά καθώς η κλινική υπνοθεραπεία ακόμα και στις μέρες μας περικλείεται από ένα πέπλο μυστηρίου, περιέργειας, «μαγείας». Βέβαια οι απόψεις αυτές δεν ανταποκρίνονται καθόλου με την πραγματικότητα . Η κλινική ύπνωση είναι μια 100% επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που πραγματοποιείται από επιστήμονες της ψυχικής υγείας και είναι αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Λειτουργεί ταχύτατα και αποτελεσματικότατα.

Πόσος χρόνος χρειάζεται;

Εξαρτάται από το πρόβλημα και τον ίδιο τον θεραπευόμενο αλλά σε γενικές γραμμές ένα πλήρες πρόγραμμα κλινικής υπνοθεραπείας περιλαμβάνει 18-20συνεδρίες. Ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που θα χρειαστούν λιγότερες συνεδρίες (3-6) ή και περισσότερες (21-26).

Πως επιτυγχάνεται η ύπνωση;

Ορισμένοι συγχέουν την ύπνωση με τον ύπνο, όμως αυτό είναι απολύτως λανθασμένο. Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης δεν υπάρχει ύπνος ενώ ακόμα και αν κάποιος επιθυμεί να κοιμηθεί αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορεί να δοθεί μια τέτοια εντύπωση όταν στον θεραπευόμενο γίνει μια βαθιά αποκόλληση του συνειδητού νου αλλά και πάλι δεν υπάρχει ύπνος, ενώ το ασυνείδητο που είναι το κύριο συστατικό της θεραπείας είναι πάντα εκεί και καταγράφει τα πάντα.

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μια συνεδρίας είναι η μετάβαση σε φάση τρανς. Και για όσους αναρωτιούνται τι σημαίνει φάση τρανς και προκειμένου να μην υπάρχει παράλογο άγχος για την όλη διαδικασία, αναφέρω περιπτώσεις φάσεων τρανς που καθημερινά μας συμβαίνουν αυθόρμητα χωρίς να το καταλάβουμε… Πολλοί από εσάς, έχετε οδηγήσει για ώρα βυθισμένοι στις σκέψεις σας και φτάνετε στον προορισμό σας χωρίς καν να έχετε συνειδητοποιήσει πως οδηγούσατε αρκετή ώρα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα τρανς. Ενώ αν και σκέφτεστε την καθημερινότητα οδηγώντας, θυμάστε τα τοπία της διαδρομής… Αυτό είναι το ασυνείδητο. Ή το να διαβάζετε ένα λογοτεχνικό βιβλίο και να αποκολληθείτε για λίγο από το εδώ και το τώρα αποτελεί παράδειγμα τρανς. Το να ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας με μάτια ανοιχτά αποτελεί κι άλλο παράδειγμα καθημερινής ύπνωσης.

Ουσιαστικά η ύπνωση είναι μια καθημερινή λειτουργία που όλοι έχουμε μέσα μας.

Για το λόγο αυτό είναι παράλληλα και μια μέθοδος απολύτως ασφαλής για τον οργανισμό.

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1