Αιμορρόιδες: Τι είναι;

Αιμορρόιδες

Του Δρ. Ευθύμιου Ζησιόπουλου, Γενικού Χειρουργού, Γαστρεντερικού και χειρουργού Εντέρου Ορθού, Ειδικού Ιατρού ΓεΣΥ

Η λέξη αιμορροΐδες προέρχεται από την αρχαία ελληνική και σημαίνει «αίμα που ρέει» (χάιμα = αίμα, ρηνός = ρέει). Όλοι έχουν αιμορροΐδες: είναι συνήθως τρία αιμοσφαίρια που κάθονται ακριβώς μπροστά από τον πρωκτό. Φυσιολογικά, αυτά είναι καλά γεμάτα με αίμα και έτσι – εκτός από τους δύο σφιγκτήρες – σφραγίζουν τον πρωκτό σαν βαλβίδα.

Μετα την κένωση, το αίμα αποσύρεται από τις αιμορροΐδες και ο πρωκτός ανοίγει. Ωστόσο, εάν οι αιμορροΐδες είναι μόνιμα διευρυμένες, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνο, κνησμό ή αιμορραγία. Μόνο τότε οι αιμορροΐδες γίνονται παθολογικές. Οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η αιμορροϊδική νόσος μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα στάδια:

Στάδιο Ι: Οι αιμορροΐδες είναι ελαφρώς διευρυμένες και φαίνονται μόνο με πρωκτοσκόπιο.

Στάδιο ΙΙ: Οι αιμορροΐδες γίνονται αισθητές με το δάχτυλο σε μεγέθυνση. Όταν κάνετε κένρωση, βγαίνουν από τον πρωκτό και μετά τραβούν τον εαυτό τους πίσω στον πρωκτικό σωλήνα.

Στάδιο ΙΙΙ: Μπορούν να γίνουν αισθητοί ογκώδεις κόμποι που βγαίνουν από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου και πρέπει να ωθηθούν προς τα πίσω με το δάχτυλο.

Στάδιο IV: Υπάρχουν μεγάλα εξογκώματα έξω από τον πρωκτό που δεν μπορούν πλέον να ωθηθούν προς τα πίσω. Αυτό συμβαίνει συχνά σε σχέση με μια πρόπτωση του βλεννογόνου του πρωκτού, μια λεγόμενη πρωκτική πρόπτωση.

Τα στάδια III και IV αναφέρονται συχνά ως “εξωτερικές αιμορροΐδες” επειδή οι κόμβοι μπορούν να γίνουν αισθητοί έξω από τον πρωκτό. Ωστόσο, η διαίρεση σε «εσωτερικές αιμορροΐδες» και «εξωτερικές αιμορροΐδες» δεν ισχύει πλέον σήμερα, αφού ως «εξωτερικές αιμορροΐδες» συχνά εννοείται η θρόμβωση της πρωκτικής φλέβας.

Αιτίες: Έτσι μεγαλώνουν οι αιμορροΐδες

Η ανάπτυξη διευρυμένων αιμορροΐδων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες:

Ισχυρή καταπόνηση κατά την κίνηση του εντέρου, που προκαλείται από σκληρές κινήσεις του εντέρου και χρόνια δυσκοιλιότητα.

Η συχνή διάρροια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διεύρυνση των αιμορροϊδικών μαξιλαριών, καθώς πρέπει συνεχώς να συγκρατούν τα υγρά κόπρανα. Έτσι, οι σωροί αίματος είναι συνεχώς γεμάτοι, γεγονός που μειώνει τη λεπτή εγκράτεια.

Η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή εμποδίζουν επίσης την εκροή αίματος από τις αιμορροΐδες.

Συμπτώματα: Έτσι γίνονται αισθητές οι αιμορροΐδες

Ο κνησμός, η επαναλαμβανόμενη αίσθηση ξένου σώματος ή το κάψιμο είναι συμπτώματα μόνιμα διευρυμένων αιμορροΐδων. Σε προχωρημένα στάδια, μερικές φορές προστίθεται πόνος. Μερικές φορές υπάρχει επίσης εκκένωση βλέννας. Μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία, συχνά κατά τη διάρκεια ή μετά από μια κίνηση του εντέρου. Μερικές φορές μπορείτε να δείτε μεγάλη ποσότητα έντονο κόκκινο αίματος στα εκκρίματα. Εάν οι αιμορροΐδες είναι προχωρημένες, μπορείτε να τις αισθανθείτε έξω από τον πρωκτό (στάδιο II) ή ακόμα και να τις σπρώξετε προς τα πίσω (στάδιο III). Εάν οι αιμορροΐδες βρίσκονται πάντα έξω από τον πρωκτό (στάδιο IV), αυτό είναι πολύ επώδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε βαριά αιμορραγία.

Θεραπευτικές Μέθοδοι που εφαρμόζουμε ανάλογα του περιστατικού

1)Θεραπεία με Laser

2)Κλασσική αιμορροιδεκτομή (κατά Milligan-Morgan)

H νέα laser τεχνική εφαρμόζεται τα τελευταία 6 χρόνια και έχει από πρόσφατες μελέτες πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι:

Ανώδυνη ή με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο

Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς έχει καλύτερη ποιότητα μετεγχειρητικής ανάρρωσης

Δεν έχει σημαντικές επιπλοκές όπως η κλασσική μέθοδος

Οι υποτροπές είναι ελάχιστες

Ακρογωνιαίος λίθος για την ορθή και αποτελεσματική έκβαση της όποιας επέμβασης αιμορροΐδων, είναι η εμπειρία και η εκπαίδευση του χειρουργού σε όλες τις σύγχρονες τεχνικές, επιλέγοντας την κατάλληλη ή τροποποιώντας την κατά περίπτωση, καθώς και η γνώση της αποκατάστασης των επιπλοκών τους.

Εκτομή  αιμορροΐδων (Μέθοδος Μilligan Morgan)

Χειρουργική εκτομή των αιμορροϊδικών όζων στις θέσεις 3,7 και 11.  Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διατηρούνται δερματοβλεννογονικοί κρημνοί μεταξύ των σημείων εκτομής, για να αποφύγουμε στένωση του πρωκτού που είναι ιδιαίτερα επίπονη.

Είναι μέθοδος ιδιαίτερα αποτελεσματική και την προτιμούμε μόνο σε βαρείας μορφής σταδίου 4, νόσο.

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1