Κάπνισμα στην εποχή COVID – 19

Κάπνισμα στην εποχή του covid-19

Του Δρ Γεώργιου Δράκου, Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου στο Ιατρικό Κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς”

Από έρευνες φαίνεται ότι οι καπνιστές τσιγάρων, ηλεκρονικού τσιγάρου ή συσκευών θέρμανσης καπνού είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, κολλάνε πιο εύκολα και νοσούν πιο βαριά.

Οι βασικοί μηχανισμοί είναι : 

   1) Η μείωση της άμυνας του αναπνευστικού συστήματος που προδιαθέτει για εμφάνιση συχνών μικροβιακών και ιογενών λοιμώξεων. Έχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός προσπερνά σχετικά εύκολα την μειωμένη άμυνα του κροσσωτού επιθηλίου των βρόγχων και προσκολλάται στο αναπνευστικό σύστημα με ειδικούς υποδοχείς (ACE-2). Αυτοί οι υποδοχείς είναι αυξημένοι στους καπνιστές με συνέπεια να υπάρχει μεγαλύτερη προσκόλληση του ιού στον πνεύμονα.

   2) Η χρήση προϊόντων καπνού οδηγεί σε πολύ μεγάλη αύξηση της επαφής των χεριών με το στόμα, φέρνει σε συνεχή επαφή τα δάκτυλα με μολυσμένα αντικείμενα (πακέτο, σπίρτα, αναπτήρας, συσκευές ατμίσματος κτλ.)

Σύμφωνα με έρευνες οι καπνιστές φαίνεται να διατρέχουν 1,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη σοβαρών συμπτωμάτων σε σχέση με τους μη καπνιστές. Το ποσοστό των καπνιστών ασθενών με COVID-19 που χρειάσθηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ ήταν 12,3%, ενώ οι μη καπνιστές ήταν 4,7%. Επίσης αναφέρεται 9% απώλεια ζωής σε καπνιστές συγκριτικά με 4% σε μη καπνιστές ασθενείς.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο καπνιστής που ενδεχομένως έχει προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό αλλά είναι ασυμπτωματικός, με το χρόνιο βήχα του, προκαλεί μεγαλύτερη σταγονιδιακή διασπορά της νόσου.

Συμπερασματικά στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού το πλέον αποδοτικό μέτρο για την προστασία της υγείας είναι η διακοπή όλων των ειδών καπνίσματος.

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1