To μη κερδοσκοπικό Διεθνές Ινστιτούτο Συμπονετικής Φροντίδας (www.symponesi.org) σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Απόστολος Λουκάς, στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας διεξήγαγε έρευνα για την ικανοποίηση των δικαιούχων ΠΦΥ ΓΕΣΥ του Ιατρικού κέντρου. Η ικανοποίηση των ασθενών αποτελεί βασικό δείκτη ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και έχει χρησιμοποιηθεί ενδελεχώς στις προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας.
Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο μέτρησης της ικανοποίησης μεταφρασμένο και σταθμισμένο στα Ελληνικά και Κυπριακά δεδομένα (EUROPEP), υπό τον επιστημονικό συντονισμό του διευθυντή του Ινστιτούτου Δρ Νεόφυτου Στυλιανού, αποστάλθηκε η έρευνα ηλεκτρονικά στους δικαιούχους ΠΦΥ του κέντρου. Η έρευνα έτυχε προηγουμένως την έγκριση της Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου. Έγινε συλλογή 505 ερωτηματολογίων και τα 468 κρίθηκαν κατάλληλα για εμπεριστατωμένη στατιστική ανάλυση (π.χ. περιγραφική, εκτιμητική, συμπερασματική, ποιοτική)
Η ανάλυση έδειξε γενική ικανοποίηση 81% η οποία είναι γενικά από της ψηλότερες ικανοποιήσεις που έχει μετρήσει αυτό το ερωτηματολόγιο στην Ευρώπη. Όλα τα ερωτήματα ήταν κατανεμημένα προς την “εξαίρετη” ικανοποίηση (αρνητική ασυμμετρία) από τους προσωπικούς ιατρούς και το Ιατρικό Κέντρο. Δεν υπήρξε καμία στατιστική διαφορα μεταξύ ικανοποίησης δικαιούχων και κοινωνικοοικονομικών δημογραφικών χαρακτηριστικών. Τους πιο ψηλούς μέσους βαθμούς ικανοποίησης (4.65/5) έλαβαν τα ερωτήματα α) για την διατήρηση της εμπιστευτικότητας των δεδομένων, β) προσεκτική και επιμελής άσκηση των καθηκόντων του ΠΙ ( 4.56/5), γ) βοήθεια από ΠΙ να αισθανθει αρκετά καλά ο ασθενής ώστε να μπορεί να αποδίδει στις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες του (4.53/5), δ) ενδελεχής ενημέρωση σε αυτά που θέλει να γνωρίζει ο ασθενής για τα συμπτώματα και την ασθένεια του (4.52/5), ε) παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής (π.χ. γενικές εξετάσεις, έλεγχος κατάστασης της υγείας, εμβολιασμοί) (4.51/5) στ) επεξήγηση του σκοπού των ιατρικών/εργαστηριακών εξετάσεων και της σχετικής θεραπείας (4.51/5).
Με βάση την σχετική ανατροφοδότηση και από τα ποιοτικά δεδομένα των δικαιούχων λήφθηκαν διορθωτικά μέτρα όπως αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών μέσων και περαιτέρω εκπαίδευση της νοσηλευτικής ομάδας διαλογής του Ιατρικού Κέντρου.
Η έρευνα αυτή αποτελεί την πρώτη έρευνα ικανοποίησης ασθενών στην μετα-ΓεΣΥ εποχή. Για την καλύτερη κατανόηση της ικανοποίησης των δικαιούχων του ΓεΣΥ και συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΓΕΣΥ, προτείνουμε όπως η μελέτη αυτή καθιερωθεί να πραγματοποιείται παγκύπρια σε ετήσια βάση, έργο το οποίο το Διεθνές Ινστιτούτο Συμπονετικής Φροντίδας θα μπορούσε να αναλάβει εθελοντικά. H συστηματική ανασκόπηση των αποτελεσμάτων αυτών θα βοηθήσει στην συνεχής βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και στην εξάλειψη πιθανών ανισοτήτων στην παροχή υπηρεσιών υγείας που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ διαφόρων κέντρων υγείας και ιατρεία προσωπικών ιατρών.
Αναδημοσίευση από: Φilenews