Florence Nightingale

Florence Nightingale

Η Florence Nightingale ήταν Βρετανίδα πρωτοπόρος και ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής η οποία άφησε ιστορία, με σημαντικό ρόλο στην κοινωνική αναμόρφωση αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής. Γεννήθηκε στην Φλωρεντία στην Ιταλική επαρχία της Τοσκάνης όπου πήρε και το όνομα της.

Στα 20 της χρόνια δήλωσε στον πατέρα της πως επιθυμούσε να γίνει νοσηλεύτρια, όμως λόγω του ότι καταγόταν από μια εύπορη οικογένεια Αγγλικής καταγωγής, ο πατέρας της τής το αρνήθηκε αφού ισχυριζόταν πως δεν αρμόζει στην δική τους κοινωνική τάξη.

Στα 30 της η Φλώρενς αποφάσισε να ακολουθήσει την νοσηλευτική. Ανέλαβε καθήκοντα προϊστάμενης την περίοδο του Κριμαϊκού πολέμου (1854-1855) σε γνωστό νοσοκομείο .

Μετά από καιρό εργαζόταν σε ένα νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη με αριθμό ασθενών περίπου 1500, οι οποίοι ήταν βαριά πάσχοντες  και βρίσκονταν κάτω από απαίσιες συνθήκες όπου το ποσοστό θνησιμότητας υπέρβαινε το 42%. Παρόλα αυτά η Φλώρενς με ενσυναίσθηση βρισκόταν στο πλευρό των ασθενών και έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να σώσει τους ασθενείς .

Χαρακτηριστική εικόνα η οποία την αντιπροσωπεύει είναι «Η Κυρία με το φανάρι» αφού κάθε νύχτα περνούσε ανάμεσα από τα κρεβάτια των ασθενών κρατώντας ένα φανάρι και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να απαλύνει και να ανακουφίσει  τους ασθενείς της από κάθε είδους πόνου. Ακόμα κάτι που την χαρακτηρίζει είναι και «Η κυρία με το Σφυρί » αφού όταν υπηρετούσε στον Κριμαϊκό πόλεμο της απαγόρευσαν την είσοδο σε μια κλειδωμένη φαρμακαποθήκη και αυτή αντέδρασε με αποτέλεσμα να σπάσει την κλειδαριά με το σφυρί, κάτι που κανένας δεν περίμενε να κάνει η Φλώρενς λόγω της ευγενικής καταγωγής που είχε.

Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Αγγλία και αφοσιώθηκε στην προσωπική της ζωή. Πέθανε στις 13 Αυγούστου 1910. Σήμερα στο Λονδίνο υπάρχει άγαλμα της, όπου την οποία απεικονίζει να κρατά το φανάρι με το οποίο έχει μείνει και στην ιστορία.

Της Αντρεανής Στεφάνου, νοσηλεύτριας στο Ιατρικό Κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς”

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1