COVID-19: Οι άνθρωποι είναι πιο μολυσματικοί κατά την πρώτη εβδομάδα του ιού, σύμφωνα με νέα έρευνα

Συπτώματα κρυολογήματος

People are most infectious in first week of contracting virus, new research suggests

Read the English document here.

Η ανακάλυψη τόνισε τη σημασία του εντοπισμού και της απομόνωσης των περιπτώσεων νωρίς.

Τα άτομα με κορωνοϊό είναι πιθανότερο να είναι πολύ μολυσματικά την πρώτη εβδομάδα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, έδειξε ότι συνήθως μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ότι οι άνθρωποι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό, επισημαίνοντας τη σημασία του εντοπισμού και της απομόνωσης των περιπτώσεων νωρίς.

Το γενετικό υλικό του Sars-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19 , μπορεί ακόμα να ανιχνευθεί στα αναπνευστικά δείγματα ή στα κόπρανα των ασθενών για αρκετές εβδομάδες, αλλά δεν βρέθηκε ζωντανός ιός σε οποιονδήποτε τύπο δείγματος που συλλέχθηκε μετά από εννέα ημέρες αφότου ξεκίνησαν τα συμπτώματα, βρήκε η έρευνα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Muge Cevik, του St Andrews, δήλωσε: “Αυτή είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που εξέτασε διεξοδικά και συνέκρινε το ιικό φορτίο και την απόρριψη για τρεις ανθρώπινους κορωνοϊούς.

“Παρέχει μια σαφή εξήγηση για το γιατί το Sars-CoV-2 εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά από το Sars-CoV (SARS) και το Mers-CoV (MERS), και είναι πολύ πιο δύσκολο να περιοριστεί.

“Τα ευρήματά μας ευθυγραμμίζονται με μελέτες ανίχνευσης επαφής που υποδηλώνουν ότι τα περισσότερα συμβάντα μετάδοσης ιών συμβαίνουν πολύ νωρίς, και ειδικά μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, υποδεικνύοντας τη σημασία της αυτο-απομόνωσης αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.”

“Πρέπει επίσης να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό σχετικά με το εύρος των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων ήπιων συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από εκείνα που είναι πιο εμφανή όπως βήχας ή πυρετός.”

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Microbe, εξέτασε συγκεκριμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19 και κυρίως εκείνους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι σχετικά μόνο για την περίοδο αυτο-απομόνωσης για άτομα με επιβεβαιωμένο COVID-19 και δεν ισχύουν για άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα μετά από επαφή με κάποιον μολυσμένο.

Πολλές χώρες προτείνουν στα άτομα με τον ιό να απομονωθούν για 10 ημέρες, κάτι που οι συγγραφείς είπαν ότι είναι σύμφωνο με τα ευρήματά τους, καλύπτοντας προσεκτικά την περίοδο της μολυσματικότητας.

Η κατανόηση του πότε οι ασθενείς είναι πιθανότερο να είναι μολυσματικοί είναι σημαντική για την ενημέρωση αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Η μελέτη εξέτασε βασικούς παράγοντες, όπως το ιικό φορτίο – πώς αλλάζει η ποσότητα του ιού στο σώμα σε όλη τη μόλυνση – και το ιικό RNA – το χρονικό διάστημα που κάποιος ρίχνει ιικό γενετικό υλικό.

Εξέτασε επίσης την απομόνωση του ζωντανού ιού – έναν ισχυρότερο δείκτη της μολυσματικότητας ενός ατόμου.

Οι ερευνητές περιέλαβαν 98 μελέτες που είχαν πέντε ή περισσότερους συμμετέχοντες, μελέτες κοόρτης και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές.

Εβδομήντα εννέα επικεντρώθηκαν στο Sars-CoV-2 (COVID-19), 73 εκ των οποίων περιελάμβαναν μόνο ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, οκτώ στο SARS και 11 στο MERS.

Το υψηλότερο ιικό φορτίο COVID-19 εντοπίστηκε νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου – τη στιγμή που ξεκινούν τα συμπτώματα ή πριν από την πέμπτη ημέρα των συμπτωμάτων.

Αντιθέτως, τα ιογενή φορτία SARS και MERS έφτασαν στις 10-14 ημέρες και επτά έως 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων αντίστοιχα, εξηγώντας γιατί η μετάδοση αυτών των ιών μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά με άμεση αναγνώριση, απομόνωση και καραντίνα ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα.

Πηγή: Sky News

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1