Εβδομάδα μητρικού θηλασμού 2020 (1 – 7 Νοεμβρίου)

Εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Προάγουμε το μητρικό θηλασμό, χειροκροτούμε τις θηλάζουσες μητέρες

Διανύουμε την εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στο μητρικό θηλασμό (1-7 Νοεμβρίου). Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού άφθονα και γνωστά. Τα μοναδικά συστατικά του μητρικού γάλακτος το καθιστούν την ιδανική διατροφή για το βρέφος. Επιπλέον, τα μητρικά αντισώματα που μεταφέρονται στο βρέφος μέσω του θηλασμού, το προστατεύουν από λοιμώξεις, ειδικά τους πρώτους μήνες ζωής, μέχρι το βρέφος να ξεκινήσει να παράγει τα δικά του.

Το παρακάτω κείμενο όμως δεν είναι αφιερωμένο στο μητρικό θηλασμό. Είναι ειδικά αφιερωμένο στις θηλάζουσες μητέρες. Βλέποντας την γαλήνη στα μάτια της μητέρας την ώρα που θηλάζει, καταλαβαίνει κανείς ότι ο θηλασμός δεν είναι απλά μια διαδικασία σίτισης. Είναι ένα δώρο ζωής. Μια πράξη αγάπης από τη μητέρα, η οποία με τη σειρά της πλημμυρίζει με συναισθήματα στοργής και φροντίδας.

Οι θηλάζουσες μητέρες αποτελούν απτές απαντήσεις σε όλους τους φόβους και τις ερωτήσεις που προβληματίζουν γενικά τις μελλοντικές μητέρες. Φόβοι όπως αυτοί του πόνου, του ξενυχτιού, της απογοήτευσης από την ανεπαρκή παραγωγή γάλακτος και άλλα πολλά. Αρκεί κανείς να δει το βλέμμα της μητέρας που θηλάζει, για να καταλάβει ότι όλα τα πιο πάνω δεν είναι η αλήθεια, αλλά αποτελούν απότοκα λανθασμένης ενημέρωσης και παραπληροφόρησης.

Η θηλάζουσα μητέρα απολαμβάνει και η ίδια το θηλασμό. Δεν το κάνει ούτε επειδή πρέπει ούτε επειδή είναι αναγκασμένη. Το κάνει επειδή ο χρόνος που περνάει με το βρέφος της είναι στιγμές ηρεμίας, στιγμές ευτυχίας και ικανοποίησης. Και αυτό είναι το κύριο κίνητρο που πρέπει να έχει και η μέλλουσα μητέρα.

Η επιτυχία του μητρικού θηλασμού βασίζεται σε 2 σημαντικούς πυλώνες. Την επιθυμία της μητέρας να θηλάσει, και στην σωστή καθοδήγηση και βοήθεια που θα της παρέχουμε. Ποιος μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό καλύτερα από τις ίδιες τις μητέρες που θηλάζουν; Οφείλουμε λοιπόν να μάθουμε από τις θηλάζουσες μητέρες και να τις χρησιμοποιήσουμε ως παραδείγματα στην προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

Προάγουμε το μητρικό θηλασμό λοιπόν, γυρίζοντας όλα τα φώτα της δημοσιότητας στις θηλάζουσες μητέρες, στα χειροπιαστά παραδείγματα της επιτυχίας.

Στηρίζουμε όλες τις μελλοντικές μητέρες που θέλουν να θηλάσουν, χειροκροτώντας τις μητέρες που ήδη το κάνουν και δείχνουν τον δρόμο για την μοναδική αυτή εμπειρία.

Δρ Κωνσταντίνος Χριστοδουλίδης

Παιδίατρος –  πιστοποιημένος σύμβουλος μητρικού θηλασμού (IBCLC)

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1