Διατροφή βρέφους – 1. Εισαγωγή

Δρ Κωνσταντίνος Χριστοδουλίδης, Παιδίατρος ΓεΣΥ

Του Δρ Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη, Παιδίατρου

Η διατροφή του βρέφους και ειδικότερα η εισαγωγή των στερεών τροφών είναι ένα θέμα που προβληματίζει αρκετούς γονείς. Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούν το χρόνο έναρξης των στερεών τροφών, το είδος, και τη σύστασή τους.

Με αυτή τη σειρά άρθρων θα προσπαθήσω να λύσω τις πιο συνηθισμένες απορίες, και να δώσω κάποια βασική καθοδήγηση στους γονείς. Με την ολοκλήρωση των άρθρων θα προσπαθήσω να δημιουργήσω και ένα πρότυπο πρόγραμμα ένταξης στερεών τροφών.

Το πρώτο και βασικό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη βέλτιστη τακτική. Υπάρχουν πολλά δόγματα στην παιδιατρική κοινότητα όσον αφορά τη διατροφή του βρέφους, και αυτό ίσως είναι ο λόγος που οι περισσότεροι γονείς είναι μπερδεμένοι. 

‘’εμένα ο παιδίατρος μου μου είπε να ξεκινήσουμε στερεές τροφές από τον 4ο μήνα για να μην πάθουμε αλλεργίες πιο μετά’’

‘’εμάς μας είπε να μην δώσουμε αυγό και ψάρι πριν τον 9ο μήνα’’

‘’εγώ διάβασα στο ίντερνετ ότι πρέπει να ξεκινάμε απευθείας με στερεά και καθόλου αλεσμένα, είναι μια νέα τάση, το BabyLed Weaning’’

‘’εμένα η γειτόνισσα μου που έχει μεγαλώσει 4 παιδιά είπε ότι το μωρό πρέπει να ξεκινάει με ριζάλευρο και όλα αλεσμένα’’

Τέτοιες και άλλες παρόμοιες προτάσεις συναντάει καθημερινά ο νέος γονιός και είναι λογικό να αγχώνεται και να προβληματίζεται. Η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση. Η ιατρική (και πόσο μάλλον η παιδιατρική) δεν είναι άσπρο και μαύρο. 

Το κάθε βρέφος είναι διαφορετικό, η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και η κάθε κοινωνία και χρονική στιγμή επίσης διαφορετικά. 

Ελπίζω ότι αυτή η σειρά άρθρων θα λύσει πολλές απορίες και θα βοηθήσει τους νέους γονείς να απολαύσουν τη διαδρομή της ένταξης των στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους τους.

Μπορείτε να στελνετε τις ερωτήσεις σας στο paidiatros@apostolosloukas.org έτσι ώστε να προσπαθήσω να τις εντάξω στα επόμενα άρθρα για να γίνουν πιο χρήσιμα και διαδραστικά.

Υπόλοιπα άρθρα της σειράς “Διατροφή Βρέφους”

  1. Εισαγωγή
  2. Πότε πρέπει να ξεκινήσει το βρέφος τις στερεές τροφές;
  3. Στερεά ή αλεσμένα;
Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1