Tου Δρ Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη, Προσωπικού Ιατριου ΓεΣΥ – Παιδίατρου
Η νόσος Kawasaki (Kawasaki Disease – KD) είναι ένα κλινικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από ψηλό πυρετό που διαρκεί για περισσότερες από 5 ημέρες και κάποια συνοδά κλινικά σημεία.
Πήρε το όνομά του από τον Ιάπωνα ιατρό Tomisaku Kawasaki ο οποίος το περιέγραψε πρώτος το 1967. Προσβάλλει παιδιά μικρής ηλικίας (το 90% αφορά παιδιά <5 ετών).
Απαραίτητο σύμπτωμα είναι ο πυρετός που διαρκεί για περισσότερο από 5 ήμερες και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάποια άλλη πάθηση. Συνήθως ο πυρετός είναι ψηλός, συνεχής και δεν υφίεται με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής. Χωρίς θεραπεία ο πυρετός υποχωρεί συνήθως στις 10-14 ημέρες.
Εκτός από τον πυρετό ο ασθενής με KD μπορεί να εμφανίσει όλα ή κάποια από τα παρακάτω κλινικά σημεία.
Η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη. Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι ιοί (πιο πρόσφατα και ο COVID-19), βακτήρια και περιβαλλοντικοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να πυροδοτούν τη νόσο ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί σαφής αιτιολογικός παράγοντας. Πιθανολογείται και η ύπαρξη μιας γενετικής προδιάθεσης σε ορισμένα άτομα ούτε αυτό όμως έχει επιβεβαιωθεί.
Δεν υπάρχει ειδική εξέταση που να δείχνει αν κάποιος πάσχει από Kawasaki.
Εάν εμφανίζονται όλα τα κλινικά σημεία (τυπικό Kawasaki), η διάγνωση τίθεται κλινικά και σχετικά εύκολα
Η δυσκολία αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες δεν εμφανίζονται όλα τα κλινικά σημεία (άτυπο Kawasaki). Σε αυτή την περίπτωση, η ύπαρξη κάποιων εργαστηριακών ευρημάτων (πχ αυξημένη CRP, αυξημένα αιμοπετάλια κ.α) μπορεί να βοηθήσουν στο να τεθεί η διάγνωση.
Η σημαντικότερη επιπλοκή της νόσου είναι η προσβολή των στεφανιαίων αγγείων (τα αγγεία που αιματώνουν την καρδιά). Η προσβολή των αγγείων οδηγεί στη δημιουργία ανευρυσμάτων συνήθως τη 2η-3η εβδομάδα νόσου.
Άλλες επιπλοκές είναι η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα και η προσβολή των βαλβίδων της καρδιάς.
Γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά με νόσο ή υποψία για Kawasaki παρακολουθούνται από παιδοκαρδιολόγο (με διενέργεια echo).
Οι επιπλοκές εμφανίζονται στο 15-25% των παιδιών που νοσούν και που ΔΕΝ έλαβαν θεραπεία.
Με τη σωστή θεραπεία ο κίνδυνος επιπλοκών μειώνεται στο 5%
Παρά το γεγονός ότι η νόσος είναι αυτοοϊάσιμη, όλα τα παιδιά με KD λαμβάνουν ειδική θεραπεία με στόχο τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών.
Η θεραπεία πρέπει να χορηγείται μεταξύ της 5ης και 10ηςημέρας πυρετού. Έναρξη θεραπείας νωρίτερα από τις 5 ημέρες πυρετού μπορεί να μην είναι αποδοτική.
Η θεραπεία συνίσταται σε χορήγηση ανοσοσφαιρίνης (IVIG) και ασπιρίνης:
Το παιδί με Kawasaki παρακολουθείται ανά τακτά διαστήματα από παιδοκαρδιολόγο. Αρχικά στις 3-4 εβδομάδες μετά τη διάγνωση, στις 6-8 βδομάδες και στους 6-12 μήνες. Η διάρκεια της λήψης ασπιρίνης καθορίζεται αναλόγως των ευρημάτων από τον παιδοκαρδιολόγο.