Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί κοινή ιατρική πάθηση για την οποία οι ασθενείς δεν αναζητούν κατάλληλη ιατρική βοήθεια. Αν και δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του ασθενή στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχει σημαντική επίδραση στη υγεία της κοινότητας και την οικονομία. Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας βασίζεται στο ιστορικό του ασθενή, στην κλινική εξέταση από ΩΡΛ και στα τεστ για την επιβεβαίωση της ατοπίας και του πιθανού αλλεργιογόνου.
Οι τρεις βασικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της αλλεργίας είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου, η φαρμακευτική αγωγή και η θεραπεία απευαισθητοποίησης.
Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το ετήσιο κοινωνικό κόστος της αλλεργικής ρινίτιδας στις ΗΠΑ , για το έτος 2014 ήταν 24.8 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής.
Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα συχνά κάνουν συγκεκριμένους μορφασμούς στο πρόσωπό τους , συγκεκριμένα στη μύτη τους ( τον αποκαλούμενο αλλεργικό χαιρετισμό ), λόγω του κνησμού στη μύτη . Η στοματική αναπνοή λόγω του μπουκώματος της μύτης , προκαλεί το τυπικό αδενοειδές προσωπείο.
Χαρακτηριστικά σημεία είναι η επιπεφυκίτιδα, η δακρύρροια, οι γραμμές Dennie-Morgan, όπως και ο αποχρωματισμός στην περιοχή των κάτω βλεφάρων.
Κλινικά , η ενδοσκόπηση της μύτης με κάμερα αποκαλύπτει ότι οι κάτω ρινικές κόγχες είναι υπερτροφικές και καλύπτονται από υπερτροφικό , ροδαλό ή με γαλάζιο χρώμα βλεννογόνο.
Οι ρινικές εκκρίσεις ποικίλουν από διαυγείς και άφθονες έως πυκνόρρευστες και κολλώδεις.
Στη στοματική κοιλότητα , η υπερώα αναμένεται τοξοειδής , το πηγούνι όχι φυσιολογικά προεξέχων λόγω της μακροχρόνιας στοματικής αναπνοής.
Ο στοματοφάρυγγας αναμένεται να έχει λεμφοζίδια λόγω του χρόνιου ερεθισμού από τις οπισθορινικές εκκρίσεις.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση ξεκινά από την αποφυγή του αλλεργιογόνου και του ελέγχου των περιβαλλοντικών παραγόντων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, λόγω του ότι ο ασθενείς δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές στη ζωή του.
Στους ασθενείς με σοβαρή αλλεργία που δεν ανταποκρίνεται στον περιβαλλοντικό έλεγχο και στη φαρμακευτική αγωγή, ή στους ασθενείς που δεν θέλουν φαρμακευτική αγωγή , συστήνεται η θεραπεία απευαισθητοποίησης.
Αν και η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά , η κατάλληλη χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να συσταθεί για την αντιμετώπιση του μπουκώματος της μύτης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύποδες στη μύτη , όπως και η υπερπλασία των κάτω ρινικών χορδών.
Ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος ΓεΣΥ
Ιατρικό κέντρο Απόστολος Λουκάς
Έγκωμη, Λευκωσία
Πηγή : emedicine