Υπηρεσίες Ηλεκτρομυογράφου

Electroneurography

Το Ιατρικό Κέντρο Ο Απόστολος Λουκάς ανακοινώνει την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρομυογραφήματος στα πλαίσια του ΓΕΣΥ. 

ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ

Είναι μια παρακλινική εξέταση όπου χωρίζεται σε δύο σκέλη:

Α. Ηλεκτρονευρογράφημα: εξετάζει την λειτουργικότητα (αγωγιμότητα) των περιφερικών νεύρων.

Πως γίνεται: τοποθετούνται επιφανειακά ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένα ανατομικά σημεία του σώματος και ακολουθεί ήπιος ηλεκτρικός ερεθισμός των νεύρων (ουσιαστικά τα νεύρα είναι τα «καλώδια» του οργανισμού μας). Η επιλογή των σημείων εξαρτάται από ποιο νεύρο επιθυμούμε να ελέγξουμε.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να γίνει η διάγνωση πολυνευροπαθειών ή μονονευρίτιδας (βλάβη μόνο ενός νεύρου) όπως πχ: πολυνευροπάθεια στα πλαίσια Σακχαρώδους Διαβήτη, πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος), ωλένια νευρίτιδα στον αγκώνα, πάρεση προσωπικού νεύρου κτλ.

Β. Ηλεκτρομυογράφημα: εξετάζει την λειτουργικότητα των μυών προς αποκλεισμό άμεσων ή έμμεσων βλαβών που προκαλούνται από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, πχ: μυοπάθειες ή βλάβες αυχενικών ή οσφυικών ριζών στα πλαίσια κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Πως γίνεται: τοποθετείται – ανώδυνα – βελονοειδές ηλεκτρόδιο (μιας χρήσης) εντός του προς εξέταση μυός ή μυών.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται (μέσω του μόνιτορ της συσκευής) είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, πχ: σε ασθενή με ύπαρξη κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου στην Οσφυική μοίρα, μπορούν να ανευρεθούν στοιχεία ενεργού ή χρόνιας απονεύρωσης. Τα ευρήματα αυτά της εξέτασης, έχουν βαρύνουσα σημασία για τον ανωτέρω ασθενή ως προς την πρόγνωση καθώς και την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης (συντηρητική ή χειρουργική).

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Εκτός από την Ηλεκτρονευρογραφία – Ηλεκτρομυογραφία, μπορούν να γίνουν με την ίδια συσκευή εξέτασης, επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως:

Δοκιμασία επαναληπτικών ερεθισμών (Desmedt): εφαρμόζονται ήπιοι πολλαπλοί ηλεκτρικοί ερεθισμοί σε συγκεκριμένους μύες προς διάγνωση νοσημάτων της νευρομυικής σύναψης, πχ: Μυασθένεια.

Ηλεκτρομυογράφημα Μονήρους μυικής ίνας: εξετάζει την νευρομυική σύναψη (όπως και η δοκιμασία Desmedt). Συνήθως διενεργείται όταν η δοκιμασία Desmedt είναι αρνητική για διαταραχές της σύναψης αλλά υπάρχει έντονη κλινική υποψία ότι η νευρομυική σύναψη πάσχει. Ουσιαστικά επρόκειτο για εξέταση με μεγαλύτερη ευαισθησία από την Desmedt.

ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΝΕΥΡΩΝ

Οι βλάβες των περιφερικών νεύρων έχουν ποικίλα αίτια, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε εξωτερική πίεση του νεύρου δηλαδή σε κάποιο γάγγλιο μπορεί να μην υπάρχει εξωτερική πίεση και απλά ο καρπιαίος σωλήνας να είναι κατασκευαστικά πιο στενός ή μπορεί η βλάβη του μέσου νεύρου να παριστάνει την κορυφή του παγόβουνου στα πλαίσια μιας πολυνευροπάθειας.

Ειδικότερα, ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός που μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργεία των περιφερικών νεύρων είναι:

1.Πίεση του νεύρου (νευραπραξία/αξονότμηση). Ο ασθενής θα παραμείνει ασυμπτωματικός όσο οι νευρικές ώσεις δεν υφίστανται καθυστέρηση στο σημείο της πίεσης. Όταν όμως αναπτυχθεί ισχαιμία ή απομυελίνωση του νεύρου θα εμφανισθεί μείωση της νευρικής αγωγιμότητος μέχρι και πλήρης κατάργηση αυτής, με αποτέλεσμα την προοδευτική επιδείνωση της κλινικής εικόνας.

2.Διατομή (νευρότμηση): εμφανίζεται σε καταστάσεις τραυματισμού και δίχως χειρουργική επέμβαση, η αποκατάσταση του νεύρου είναι αδύνατη.

3.Ισχαιμία- έμφρακτο νεύρου: συμβαίνει σε ύπαρξη αγγειίτιδας ή αθηροσκληρωτικής νόσου. Συνήθως προκαλείται αξονική βλάβη του νεύρου και είθισται, τα νεύρα που προσβάλλονται να βρίσκονται στα ευπίεστα σημεία, όπως για παράδειγμα στο άνω άκρο, το μέσο νεύρο στον καρπό και το ωλένιο νεύρο στον αγκώνα.

4.Μετακτινική βλάβη: σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες, συνήθως εμπλέκεται το βραχιόνιο ή το οσφυοιερό πλέγμα και το αποτέλεσμα είναι μια παροδική νευροπάθεια. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου μεσολαβεί λανθάνων χρόνος αρκετών ετών πριν την εμφάνιση της νευροπάθειας. Όταν εμφανισθεί, η πρόγνωση δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Το κυριότερο διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα είναι η διάγνωση της μετακτινικής νευροπάθειας από την υποτροπή της νεοπλασίας.

5.Φλεγμονή: όπως ο ιός του απλού έρπητα του Epstein Barr καθώς και του έρπητα ζωστήρα. Αρκετές φορές παρατηρείται αυτοπεριοριζόμενη φλεγμονή των νεύρων ιδιοπαθούς αιτιολογίας.

6.Εκφύλιση: δεν εμπλέκονται άμεσα τα περιφερικά νεύρα αλλά η τοπική εκφύλιση των νευρώνων στα πρόσθια κέρατα του νωτιαίου μυελού. Συνήθως παρατηρείται στην μονομελική αμυατροφία (νόσος Hirayama) που ενίοτε μπορεί να παριστά την πρώτη εκδήλωση της νόσου του κινητικού νευρώνα.

7.Μεταβολικά νοσήματα: όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υποθυροειδισμός έμμεσα προκαλούν πιεστικές νευροπάθειες, όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Όταν υπάρχει υποψία βλάβης περιφερικού νεύρου, είναι αναγκαία η διενέργεια Ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου με την διενέργεια Ηλεκτρονευρογραφήματος και Ηλεκτρομυογραφήματος.

Πιο συγκεκριμένα, ελέγχεται η αγωγιμότητα των νεύρων και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρεθεί το ακριβές σημείο πίεσης-βλάβης του υπό εξέτασιν νεύρου.

Στην συνέχεια, διενεργείται εξέταση με βελονοειδές ηλεκτρόδιο όπου ανιχνεύεται η ύπαρξη ενεργούς ή χρόνιας απονεύρωσης στους μύες που νευρώνονται από το νεύρο που μας ενδιαφέρει. Το σημείο αυτό είναι σημαντικό διότι σε περίπτωση βλάβης με στοιχεία ενεργού απονεύρωσης, σχεδόν είναι βεβαία η χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης.

Επίσης η εξέταση ολοκληρώνεται με την εξέταση και των άλλων νεύρων προς αποκλεισμό πολυνευροπάθειας. Σε περίπτωση δε ύπαρξης πολυνευροπάθειας είναι αναγκαία η διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων (συνήθως βιοχημικών, ανοσολογικών) προς διευκρίνιση της αιτίας της πολυνευροπάθειας.

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1