Βήχας – Χρόνιος Βήχας

Δρ Χρήστος Μιχάλαρος

Η αντιμετώπιση του χρόνιου βήχα αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση για τον κλινικό Ιατρό. Χρόνιος βήχας είναι ο βήχας που διαρκεί περισσότερο από 8 εβδομάδες . Είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο ασθενείς προσέρχονται στον Ιατρό. Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% του πληθυσμού αναφέρει χρόνιο βήχα.

Παραδοσιακά , υπάρχει ο διαχωρισμός του αναπνευστικού συστήματος σε ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, με όριο το λάρυγγα . Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι τη συνύπαρξη άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας, υιοθετώντας την ύπαρξη ενός , ενιαίου αεραγωγού, στον οποίο φλεγμονές από τη μύτη και το στόμα επεκτείνονται μέχρι τους πνεύμονες . Θεωρούν λοιπόν το αναπνευστικό σύστημα ως ένα.

Πραγματικά , ανευρίσκεται αύξηση των ουσιών φλεγμονής στους πνεύμονες σε περιπτώσεις οπισθορρινικών εκκρίσεως, ασθματικού βήχα και γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης . Για ασθενείς με χρόνιο βήχα είναι απαραίτητη η εξέταση από Πνευμονολόγο , Ωτορινολαρυγγολόγο και Γαστρεντερολόγο. Ισως , μετά από την αρχική διερεύνηση , χρειαστεί εξέταση και από Αλλεργιολόγο , Νευρολόγο και Λογοθεραπευτή.

Μηχανισμός βήχα

Ο βήχας αποτελεί μια προστατευτική λειτουργία από την είσοδο υγρών ή τροφών στην τραχεία και τους πνεύμονες, καθαρίζοντας ταυτόχρονα από τις εκκρίσεις τους πνεύμονες. Το πνευμονογαστρικό νεύρο κυρίως και το τρίδυμο μαζί με το γλωσσοφαρυγγικό νεύρο είναι υπεύθυνα για τον βήχα.

Οι υποδοχείς του βήχα βρίσκονται κυρίως στον φάρυγγα, τον  λάρυγγα και στην τραχεία μέχρι τον διαχωρισμό αυτής. 

Αιτίες χρὀνιου βήχα

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο βήχα είναι πολλές , ξεκινούν από τη μύτη , το ρινοφάρυγγα μέχρι τα τελικά βρογχιόλια.

Το κάπνισμα και η χορήγηση συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης είναι εύκολο να διαπιστωθούν από το Ιατρικό ιστορικό του ασθενή .

Η περαιτέρω διερεύνηση αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για τον κλινικό ιατρό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσον αφορά ασθενείς που δεν καπνίζουν και δεν έχουν άλλες παθήσεις για τις οποίες να λαμβάνουν μόνιμη φαρμακευτική αγωγή , 3 είναι οι κυριότερες αιτίες χρόνιου βήχα :

  • το σύνδρομο οπισθορρινικών εκκρίσεων
  • το άσθμα και
  • η γαρστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση

Σε μελέτη σε παιδιά με χρόνιο βήχα βρέθηκαν σε ποσοστό 39,7% φλεγμονή , 24,1% υπεραντίδραση του αεραγωγού και 24,1% γαρστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Όπως γίνεται κατανοητό , το λεπτομερές ιστορικό , η προσεκτική κλινική εξέταση , η ενδοσκόπηση με κάμερα της μύτης και του λάρυγγα από τον Ωτορινολαρυγγολόγο , οι στοχευμένες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις είναι σπουδαίες διαδικασίες για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση , έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον πάσχοντα ασθενή και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής του που τόσο ταλαιπωρείται από τον χρόνιο βήχα.

Δρ Χρήστος Μιχάλαρος

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός παίδων και ενηλίκων

Ειδικός ΩΡΛ ΓεΣΥ

Ιατρικό κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς”

Ηλία Παπακυριακού 24, Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

Διαβάστε το βιογραφικό του Δρ Χρήστου Μιχάλαρου

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1