Κεφαλαλγία – Πόνος στο πρόσωπο

Δρ Χρήστος Μιχάλαρος

Ο πόνος στο πρόσωπο και η κεφαλαλγία είναι πολύ συχνά συμπτώματα για τα οποία οι ασθενείς προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ή στα τακτικά εξωτερικά Ιατρεία. Το 90% ασθενών αναφέρουν πόνο στο πρόσωπο ή κεφαλαλγία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.Οι περισσότεροι των ασθενών έχουν μια από τις τρεις συχνότερες παθήσεις , την ημικρανία , την κεφαλαλγία τάσεως και την αθροιστική κεφαλαλγία .

Ωστόσο, ο πόνος στο πρόσωπο και η κεφαλαλγία έχουν πολλές αιτίες εκτός των παραπάνω . Όσον αφο΄ρ τον Ωτορινολαρυγγολόγο ( ΩΡΛ ) , θα πρέπει να γίνει διαφοροδιάγνωση μεταξύ πόνου που οφείλεται στους παραρρίνιους κόλπους ( ιγμόρεια για παράδειγμα) και σε αίτια εκτός των παραρρίνιων κόλπων.

Νευροανατομία

Το τρίδυμο νεύρο με τους τρεις κυριότερους κλάδους του είναι το κυριότερο νεύρο από το οποίο ξεκινούν πολλές περιπτώσεις πόνου στο πρόσωπο και κεφαλαλγίας.

Το προσωπικό νεύρο , το γλωσσοφαρυγγικό  και το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέονται με το τρίδυμο νεύρο . Τούτο πρέπει να έχει συνέχεια στο μυαλό του ο θεράποντας Ιατρός όταν αναζητά την αιτία του πόνου στο πρόσωπο ή της κεφαλαλγίας.

Ο θεράποντας Ιατρός ξεκινά τη διερεύνηση από το ιστορικό εμφάνισης του πόνου , την περιοχή , τη διάρκειά του και τους παράγοντες που προκαλούν την εμφάνισή του και αυτούς που ενδεχομένος προκαλούν την βελτίωσή του.

  • Αναζητά συνοδά συμπτώματα.
  • Ρωτά για ήδη γνωστές παθήσεις για τις οποίες ο ασθενής λαμβάνει θεραπεία.
  • Ρωτά για συνήθειες του ασθενή , όπως π.χ. για το κάπνισμα .
  • Για το αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό .

Σε μια έρευνα που αφορούσε παιδιά με πόνο στο πρόσωπο ή κεφαλαλγία , βρέθηκε ότι αναιμία , άσθμα , ατοπία βρέθηκε σε παιδιά με ημικρανία σε αντίθεση με την κεφαλαλγία τάσεως . Στις περιπτώσεις με ημικρανία τάσεως βρέθηκε η συσχέτιση με ψυχιατρικά αίτια ή στρεσογόνες καταστάσεις .

Εκτός των περιπτώσεων ημικρανίας , αθροιστικής κεφαλαλγίας και κεφαλαλγίας τάσεως , πρέπει να αναζητηθούν και η περιπτώσεις κεφαλαλγίας από αγγειακή αιτιολογία, από τα δόντια και την κροταφογναθική άρθρωση, από τραύμα στην κεφαλή ή τον τράχηλο, η νευραλγία τριδύμου, η νευραλγία του γλωσσοφαρυγγικού νεύρου , ηο πόνος απόν τον οφθαλμό (συνήθως μετά από τραύμα ή από πίεση λόγω όγκου).

 Η ΩΡΛ κλινική εξέταση περιλαμβάνει την εξέταση των κρανιακών νεύρων , την ψηλάφηση του προσώπου για αναζήτηση σημείων πόνου , την κλινική εξέταση της κάτω γνάθου και της κροταφογναθικής άρθρωσης , των οδόντων .

Η ενδοσκόπηση της μύτης με τη χρήση κάμερας είναι απαραίτητη για να αποκλεισθεί η ύπαρξη φλεγμονής , οξείας ή χρόνιας , ή άλλης παθολογίας που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα συμπτώματα του ασθενή .

Η αδρή νευρολογική εξέταση είναι επίσης απαραίτητη.

Ο ακτινολογικός έλεγχος , με Αξονική τομογραφία του σπλαχνικού κρανίου αποτελεί το κυριότερο ακτινολογικό κριτήριο διάγνωσης φλεγμονής στα παραρρίνια και ρινολογικής αι΄τιας του πόνου στο πρόσωπο και της κεφαλαλγίας.

Μαγνητικός συντονισμός συνήθως χρησιμοποιείται για την κροταφογναθική άρθρωση.

Μαγνητική αγγειογραφία εγκεφάλου είναι χρήσιμη για την αναζήτηση παθολογίας ενδοκρανιακά ή για αγγειακής αιτιολογίας κεφαλαλγία.

Η αντιμετώπιση είναι πάντα ανάλογη της αιτίας που ανευρίσκεται .

Δρ Χρήστος Μιχάλαρος

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός παίδων και ενηλίκων

Ειδικός ΩΡΛ ΓεΣΥ

Ιατρικό κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς”

Ηλία Παπακυριακού 24, Έγκωμη, Λευκωσία, Κύπρος

Διαβάστε το βιογραφικό του Δρ Χρήστου Μιχάλαρου

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1