Ο πόνος στο αυτί ( Ωταλγία ) διαχωρίζεται σε 2 κατηγορίες. Όταν ο πόνος προέρχεται από το ίδιο το αυτί , τότε μιλάμε για πρωτοπαθή ωταλγία . Όταν ο πόνος προέρχεται από περιοχή εκτός του αυτιού , τότε μιλάμε για αντανακλαστική ωταλγία.
Αιτίες πρωτοπαθούς ωταλγίας είναι η εξωτερική ωτίτιδα , η μέση ωτίτιδα , η μαστοιδίτιδα, και οι φλεγμονές του πτερυγίου του αυτιού. Οι περισσότεροι Ιατροί μπορούν να διαγνώσουν αυτές τις παθήσεις .
Η αντανακλαστική ωταλγία οφείλεται σε μια πλειάδα ιατρικών παθήσεων , η σχέση της καθεμιάς από τις οποίες με το αυτί , θα πρέπει να αναγνωρισθεί. Δεν είναι δυνατόν αυτές οι αιτίες αντανακλαστικής ωταλγίας να κατηγοριοποιηθούν . Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την ανατομική πορεία των νεύρων της περιοχής του αυτιού προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε στην αιτία της αντανακλαστικής ωταλγίας . Ο ερεθισμός αυτών των νεύρων και των νευρώνων τους , οδηγεί σε αίσθηση πόνου στην περιοχή του αυτιού.
Το τρίδυμο νεύρο , τα πρώτα αυχενικά νεύρα, κλάδος του γλωσσοφαρυγγικού νεύρου , κλάδος του πνευμονογαστρικού νεύρου , κλάδος του προσωπικού νεύρου , είναι πιθανές αιτίες αντανακλαστικής ωταλγίας εφόσον ερεθιστούν .
Μια έρευνα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις ΗΠΑ , έδειξε ότι , στα χρόνια 2009 έως 2011 , έγιναν περίπου 8,5 εκατομμύρια επισκέψεις στα επείγοντα για ωτολογικά συμπτώματα . Από αυτά , το 60% αφορούσε μέση ωτίτιδα , το 12% εξωτερική ωτίτιδα και 8% για αντανακλαστική ωταλγία .
Τις περισσότερες φορές , κατά την κλινική εξέταση υποθέτουμε ότι η ωταλγία οφείλεται σε οδοντικό πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να αποκλειστεί αυτό από οδοντιατρική εξέταση.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις αρχικά αφορούν τη Γενική αίματος , τη λειτουργία του Θυροειδούς αδένα , και την Ταχύτητα καθιζήσεως προς αποκλεισμό Φλεγμονής του Θυροειδή αδένα ή κροταφικής αρτηριίτιδας .
Η αίσθηση πληρότητας ( μπούκωμα ) στο αυτί , μπορεί ο ασθενής να το αναφέρει ως ωταλγία και παρατηρείται σε καταστάσεις δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας και σε περίσσεια υγρού μέσα στο αυτί ( στο έσω ους ) .
Η διάγνωση της νόσου Meniere απαιτεί τη λήψη του ιστορικού , ακουολογικό έλεγχο και τις απαραίτητες κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις .
Η εμφανής απουσία υγρού στο μέσο ους όταν ο ασθενής αναφέρει αίσθηση πληρότητας στο αυτί , μας οδηγεί στην αναζήτηση εισρόφησης του τυμπανικού υμένα ή ανεπαίσθητης προβολής αυτού . Εάν αυτή η κατάσταση δεν περάσει από μόνη της , τότε μπορεί να χρειαστεί διαγνωστική μυριγγοτομή ( επέμβαση κατά την οποία γίνεται διάτρηση του τυμπάνου για να νακουφιστεί ο ασθενής από την αίσθηση πληρότητας ).
Στη διερεύνηση της αντανακλαστικής ωταλγίας μπορεί να χρειαστεί να γίνουν :
Η κλινική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει :
Η αντιμετώπιση της ωταλγίας και της αντανακλαστικής ωταλγίας εξαρτάται από τη διάγνωση της αιτίας αυτής .
Δρ Χρήστος Μιχάλαρος
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός παίδων και ενηλίκων
Ειδικός ΩΡΛ ΓεΣΥ
Ιατρικό κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς”
Λευκωσία
Διαβάστε το βιογραφικό του Δρ Χρήστου Μιχάλαρου