Ωταλγία – Πόνος στο αυτί

Δρ Χρήστος Μιχάλαρος

Ο πόνος στο αυτί ( Ωταλγία ) διαχωρίζεται σε 2 κατηγορίες. Όταν ο πόνος προέρχεται από το ίδιο το αυτί , τότε μιλάμε για πρωτοπαθή ωταλγία . Όταν ο πόνος προέρχεται από περιοχή εκτός του αυτιού , τότε μιλάμε για αντανακλαστική ωταλγία.

Αιτίες πρωτοπαθούς ωταλγίας είναι η εξωτερική ωτίτιδα , η μέση ωτίτιδα , η μαστοιδίτιδα, και οι φλεγμονές του πτερυγίου του αυτιού. Οι περισσότεροι Ιατροί μπορούν να διαγνώσουν αυτές τις παθήσεις .

Η αντανακλαστική ωταλγία οφείλεται σε μια πλειάδα ιατρικών παθήσεων , η σχέση της καθεμιάς από τις οποίες με το αυτί , θα πρέπει να αναγνωρισθεί. Δεν είναι δυνατόν αυτές οι αιτίες αντανακλαστικής ωταλγίας να κατηγοριοποιηθούν . Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την ανατομική πορεία των νεύρων της περιοχής του αυτιού προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε στην αιτία της αντανακλαστικής ωταλγίας . Ο ερεθισμός αυτών των νεύρων και των νευρώνων τους , οδηγεί σε αίσθηση πόνου στην περιοχή του αυτιού.

Το τρίδυμο νεύρο , τα πρώτα αυχενικά νεύρα, κλάδος του γλωσσοφαρυγγικού νεύρου , κλάδος του πνευμονογαστρικού νεύρου , κλάδος του προσωπικού νεύρου , είναι πιθανές αιτίες αντανακλαστικής ωταλγίας εφόσον ερεθιστούν .

Μια έρευνα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις ΗΠΑ , έδειξε ότι , στα χρόνια 2009 έως 2011 ,  έγιναν περίπου 8,5 εκατομμύρια επισκέψεις στα επείγοντα για ωτολογικά συμπτώματα . Από αυτά , το 60% αφορούσε μέση ωτίτιδα , το 12%  εξωτερική ωτίτιδα και 8% για αντανακλαστική ωταλγία .

Διερεύνηση αντανακλαστικής ωταλγίας

Τις περισσότερες φορές , κατά την κλινική εξέταση υποθέτουμε ότι η ωταλγία οφείλεται σε οδοντικό πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να αποκλειστεί αυτό από οδοντιατρική εξέταση.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις αρχικά αφορούν τη Γενική αίματος , τη λειτουργία του Θυροειδούς αδένα , και την Ταχύτητα καθιζήσεως προς αποκλεισμό Φλεγμονής του Θυροειδή αδένα ή κροταφικής αρτηριίτιδας .

Η αίσθηση πληρότητας ( μπούκωμα ) στο αυτί , μπορεί ο ασθενής να το αναφέρει ως ωταλγία και παρατηρείται σε καταστάσεις δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας και σε περίσσεια υγρού μέσα στο αυτί ( στο έσω ους ) .

Η διάγνωση της νόσου Meniere απαιτεί τη λήψη του ιστορικού , ακουολογικό έλεγχο και τις απαραίτητες κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις .

Η εμφανής απουσία υγρού στο μέσο ους όταν ο ασθενής αναφέρει αίσθηση πληρότητας στο αυτί , μας οδηγεί στην αναζήτηση εισρόφησης του τυμπανικού υμένα ή ανεπαίσθητης προβολής αυτού . Εάν αυτή η κατάσταση δεν περάσει από μόνη της , τότε μπορεί να χρειαστεί διαγνωστική μυριγγοτομή ( επέμβαση κατά την οποία γίνεται διάτρηση του τυμπάνου για να νακουφιστεί ο ασθενής από την αίσθηση πληρότητας ).

Στη διερεύνηση της αντανακλαστικής ωταλγίας μπορεί να χρειαστεί να γίνουν :

 • πανοραμική ακτινογραφία
 • ακτινογραφία συγκεκριμένου οδόντος
 • ακτινογραφία θώρακος
 • Αξονική τομογραφία ,( σπλαχνικού κρανίου , αμσς ) ,
 • Υπέρηχος τραχήλου
 • Μαγνητικός συντονισμός εγκεφάλου .

Η κλινική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει :

 • ακουολογικό έλεγχο ,
 • ενδοσκόπηση ρινός με κάμερα ,
 • ενδοσκόπηση φάρυγγα , λάρυγγα , υποφάρυγγα , με κάμερα ,
 • εργαστηριακές , αιματολογικές εξετάσεις ,
 • κλινική εξέταση του λαβυρίνθου ( ωτονευρολογική εξέταση ) .

Η αντιμετώπιση της ωταλγίας και της αντανακλαστικής ωταλγίας εξαρτάται από τη διάγνωση της αιτίας αυτής .

Δρ Χρήστος Μιχάλαρος

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός παίδων και ενηλίκων

Ειδικός ΩΡΛ ΓεΣΥ

Ιατρικό κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς”

Λευκωσία

Διαβάστε το βιογραφικό του Δρ Χρήστου Μιχάλαρου

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1