Ρινικοί πολύποδες, Νεότερα δεδομένα

Δρ Χρήστος Μιχάλαρος

Οι ρινικοί πολύποδες οφείλονται στη χρόνια αλλεργική ρινίτιδα , χρόνια ρινοκολπίτιδα ή λιγότερο συχνά , σε υποκείμενη νόσο όπως η κυστική ίνωση.

Οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για ρινική απόφραξη , συνεχείς ρινικές εκκρίσεις , επανειλημμένες ρινοκολπίτιδες και διαταραχή της όσφρησης .

Ρινικοί πολύποδες αναφέρονται σε Αιγυπτιακά και Ινδικά ιατρικά κείμενα 2500-3000 ετών.

Σήμερα , η αποδεκτή αντιμετώπιση , είναι η ενδοσκοπική χειρουργική με τη χρήση κάμερας και μικροεργαλείων κατά την οποία διαφυλάσσεται ο φυσιολογικός ρινικός βλεννογόνος.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς έχουν αρκετό χρονικό διάστημα συμπτώματα πριν διαγνωστούν ότι πάσχουν από ρινικούς πολύποδες. Καθυστερημένη διάγνωση , περισσότερο εκτεταμένη νόσος , μεγαλύτερο χειρουργείο , καθυστέρηση στην σωστή αντιμετώπιση, κακή ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

Στατιστικά , είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι περίπου το 11.5% του πληθυσμού αναφέρει συμπτώματα χρόνιας ρινοκολπίτιδας και από αυτούς 10% περίπου έχει διαγνωστεί με ρινικούς πολύποδες . Σε ασθενείς με κυστική ίνωση , το ποσοστό συνύπαρξης με ρινικούς πολύποδες αυξάνει στο 40% .

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σαφής αιτιολογία ανάπτυξης ρινικών πολυπόδων. Συνήθως , η αλλεργική προδιάθεση είναι η αιτία και ακολουθεί η χρόνια φλεγμονή της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν δυσκολία στην ανάσα από τη μύτη, συνεχείς ρινικές εκκρίσεις , πόνο στο πρόσωπο , διαταραχή της όσφρησης, επανειλημμένες ρινοκολπίτιδες , έξαρση στο άσθμα τους και σπάνια, αλλοίωση στο σχήμα της μύτης ή του προσώπου τους.

Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με τη φαρμακευτική αγωγή ή όταν χρειάζεται συχνά φαρμακευτική αγωγή , τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η ενδεδειγμένη.

Η φαρμακευτική αγωγή συνίσταται σε χρήση αντιισταμινικών χαπιών ταυτόχρονα με ρινικά στεροειδή σπρέυ αρχικά. Σε περισσότερο δύσκολες περιπτώσεις , δίδεται κορτιζόνη από το στόμα , για μικρό χρονικό διάστημα. Οι ρινικές πλύσεις με διαλύματα που περιέχουν αλάτι βοηθάει επίσης.

Η χειρουργική αφαίρεση κρίνεται απαραίτητη για να βοηθηθεί ο ασθενής να αναπνεύσει από τη μύτη . Η αναπνοή από τη μύτη είναι σπουδαία εάν αναλογισθούμε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται τη μισή ενέργεια να αναπνεύσει από τη μύτη σε σχέση με την ενέργεια που χρειάζεται να αναπνεύσει από το στόμα. Επίσης η ανάσα από το στόμα προκαλεί έξαρση , χειροτέρευση στο άσθμα που συνήθως έχει ο ασθενής με ρινικούς πολύποδες.

Απαραίτητες είναι εργαστηριακές εξετάσεις . Εξειδικευμένες . Αιματολογικές και απεικονιστικές .

Απαγορεύεται να προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση δίχως αυτές . Η αξονική τομογραφία της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων είναι απολύτως απαραίτητη.

Μετά το χειρουργείο ακολουθεί μια περίοδος περιποίησης της περιοχής με ταυτόχρονη εξέταση της αιτίας που προκαλεί τους ρινικούς πολύποδες συνήθως . Η θεραπεία απευαισθητοποίησης από τον παράγοντα που προκαλεί την αλλεργική ρινίτιδα και τους ρινικούς πολύποδες είναι το ζητούμενο , έτσι ώστε να μην επανεμφανισθούν οι πολύποδες .

Η θεραπεία απευαισθητοποίησης γίνεται με εμβόλια , συνήθως σταγόνες υγρού κάτω από τη γλώσσα, για διάστημα 2-3 χρόνια .

Στο τέλος έχουμε επιτύχει την απευαισθητοποίηση , τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας να μειωθούν στο ελάχιστο , που να μην ενοχλούν , σπουδαία ανάσα από τη μύτη, βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος , πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Δρ Χρήστος Μιχάλαρος

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός παίδων και ενηλίκων

Ειδικός Ιατρός ΓεΣΥ

Ιατρικό κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς”

Ηλία Παπακυριακού 24, Έγκωμη , Λευκωσία , Κύπρος

Διαβάστε το βιογραφικό του Δρ Χρήστου Μιχάλαρου

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1