Μα είσαι σίγουρος;

Δρ Ρένος Αβράαμ, Γενικός Ιατρός

Μα…είσαι σίγουρος;

Αυτή ήταν η ερώτηση που δέχθηκα από όλους ανεξαιρέτως τους φίλους αλλά και τους συγγενείς μου όταν τους πρωτοείπα για την πρόθεση μου να μετακομίσω και να εργαστώ στην Κύπρο.

Αν λάβει κάποιος υπόψη ότι έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στο Λονδίνο τότε πραγματικά αυτή η ερώτηση δεν ήταν και τόσο απρόσμενη.

Η αλήθεια είναι ότι πάντα ήθελα να επιστρέψω πίσω στην ιδιαίτερη μου πατρίδα, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν ποτέ ιδανικές για την υλοποίηση μιας τόσο μεγάλης απόφασης.

Από οικογενειακής πλευράς (είμαι παντρεμένος και έχω μια 7χρονη κόρη) δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Κύπρος είναι ένα ιδανικό μέρος για να μεγαλώσει το παιδί μου! Πιστεύω θα έχει την ελευθερία και ποιότητα στον τρόπο ζωής της που πρέπει να έχει ένα παιδί στην ηλικία της και που ομολογουμένως δύσκολα βρίσκει κάποιος σε μια μεγαλούπολη όπως είναι το Λονδίνο. Επίσης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει στενές σχέσεις με την ευρύτερη οικογένεια της και να νοιώσει την μεγάλη και ζεστή αγκαλιά της Κυπριακής οικογένειας.

Ως προσωπικός ιατρός πάντα είχα κάποιες επιφυλάξεις για το αν η ειδικότητα μου θα μπορούσε να «ευδοκιμήσει» και να διαδραματίσει  τον ρόλο που πιστεύω πως θα έπρεπε να έχει στον τομέα της υγείας της Κύπρου.

Τώρα, όμως πλέον,  ιδίως μετά και την έναρξη και εφαρμογή του ΓΕΣΥ, διαπιστώνω πως τα δεδομένα, έχουν αλλάξει και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα / περίθαλψη  στην Κύπρο έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να συνάδει αλλά ακόμη και να ξεπεράσει την αντίστοιχη φροντίδα που παρέχεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  όπως, για παράδειγμα, στην Αγγλία.

Αυτό το λέω αυτό γιατί παρότι  έχω πλήρη επίγνωση των οποιωνδήποτε δυσκολίων μπορεί να προκύψουν στην έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου υγείας, παράλληλα θεωρώ πως με καλή θέληση, σκληρή δουλειά, κατανόηση  αλλά και αγάπη γι’ αυτό που επιτελούμε, αυτές μπορούν να ξεπεραστούν. Ταυτόχρονα μέσα από  παραδείγματα και ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών  από άλλα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και με κάποιες τροποποιήσεις αλλά και βελτιώσεις, θεωρώ πως μπορούμε κάλλιστα  να τα εφαρμόσουμε στο δικό μας σύστημα υγείας έτσι ώστε να το καταστήσουμε όσο πιο καλό και λειτουργικό γίνεται με το βλέμμα πάντοτε στραμμένο στο καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών μας και γενικότερα της χώρας μας.

Μια από τις προϋποθέσεις που είχα θέσει στον εαυτό μου πριν αποφασίσω να μετακομίσω και να εργαστώ στην Κύπρο ήταν, πως η ποιότητα παροχής ιατρικής φροντίδας / περίθαλψης θα έπρεπε να ήταν η ύψιστη έγνοια και να βρίσκεται στο επίκεντρο του ιατρικού κέντρου στο οποίο θα εργαζόμουν. Εξάλλου έτσι έχω μάθει να εργάζομαι τα τελευταία 10 χρόνια στο Γενικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας, που παρόλα τα προβλήματα του, συνεχίζει, κατά την άποψη μου,  να παρέχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ιατρικής φροντίδας. Ταυτόχρονα αυτό ήταν και θα είναι πάντοτε το βασικό μου μέλημα και πεποίθηση μου ως ιατρός.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εργαζόμουν στην Αγγλία με ιδιαίτερα καλά, κατά την άποψη μου αποτελέσματα, ήταν ως μέλος μιας ιατρικής ομάδας που αποτελείτο από τουλάχιστον 2 γενικούς ιατρούς αλλά και από άλλους επαγγελματίες υγείας όπως, π.χ.  νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και φαρμακοποιούς. Αυτό το γεγονός μου έδινε, πραγματικά, τη δυνατότητα να ανταλλάζω ιδέες, απόψεις ακόμη και να παίρνω  συμβουλές από άλλους συναδέλφους ούτως ώστε μαζί να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις σε περίπλοκες ιατρικές περιπτώσεις για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς μας. Γιατί όταν αντιλαμβάνεσαι πως ο ασθενής που κάθεται απέναντι σου «κρέμεται βασικά από τα χείλη σου»,  τότε έχεις καθήκον αλλά και υποχρέωση να του προσφέρεις το άπαν των δυνατοτήτων σου. Ως εκ τούτου πιστεύω πως   ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Αγγλικού συστήματος υγείας είναι το γεγονός πως οι γιατροί έχουν όλη την καλή διάθεση να διαβουλεύονται και να ανταλλάζουν απόψεις με τους συναδέλφους τους έτσι ώστε να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τους ασθενείς τους. Κατ’ ακρίβεια, η μέχρι σήμερα εμπειρία μου στο Λονδίνο,  με δίδαξε, μεταξύ άλλων, πως το να έχεις τακτικές συναντήσεις και να συζητάς ή να ανταλλάζεις απόψεις για ενδιαφέροντα, δύσκολα ή ακόμη και ασυνήθιστα ιατρικά περιστατικά είναι κάτι το οποίο όχι μόνο ενθαρρύνεται αλλά επιβάλλεται! Πεποίθηση μου άλλωστε είναι πως η ομαδική δουλειά πάντα φέρνει βέλτιστα αποτελέσματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχω προαναφέρει και προσμετρώντας όλες τις σημαντικές, για εμένα,  παραμέτρους οι οποίες θα ήταν καθοριστικές ως προς το Ιατρικό Κέντρο στην Κύπρο στο οποίο θα μπορούσα να εργαστώ και να προσφέρω όλα όσα επιθυμώ στον τομέα της υγείας, και παράλληλα στο να πάρω την απόφαση ζωής για να μετακομίσω από την Αγγλία στην Κύπρο, κατέληξα πως αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από το Ιατρικό Κέντρο « Ο Απόστολος Λουκάς».

Η ιατρική ομάδα στο Ιατρικό Κέντρο «Ο Απόστολος Λουκάς» αποτελείται από διάφορες ειδικότητες οι οποίες έχουν ένα  κοινό στόχο: να προσφέρουν την πλέον ποιοτική και βέλτιστη ιατρική φροντίδα στους ασθενείς τους. Αυτό το επιτυγχάνουν, μεταξύ άλλων,  μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής ιδεών. Παράλληλα, σ’ αυτό το Ιατρικό Κέντρο παρόλο που ο ασθενής είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο ενός συγκεκριμένου ιατρού, έχει όμως τη δυνατότητα να συμβουλευτεί οποιονδήποτε από τους προσωπικούς ιατρούς του Κέντρου επιθυμεί, ανάλογα με της ανάγκες του, έτσι ώστε να μπορεί να έχει το καλύτερο δυνατό ιατρικό αποτέλεσμα.

Γνωρίζω δε προσωπικά το Δρ Γ. Σαμούτη τα τελευταία 4 χρόνια, έχοντας συνεργαστεί μαζί του στον ακαδημαϊκό τομέα και συγκεκριμένα στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Ιατρικού προγράμματος St George’s University of London Medical School στην Κύπρο. Γι’ αυτό πιστεύω και στο όραμα που μοιράζεται μαζί με τον αδελφό του Δρ Α. Σαμούτη τόσο για το μέλλον του εν λόγω Ιατρικού Κέντρου όσο και  για το μέλλον, γενικότερα,  της παροχής υγείας στην Κύπρο.

Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω πως επειδή το ΓΕΣΥ βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια εφαρμογής του, αυτό παρέχει σε όλους εμάς μια μοναδική ευκαιρία αλλά και πρόκληση για να συνδράμουμε σε ότι αφορά στο να διαμορφώσουμε το μέλλον του τομέα της υγείας στην Κύπρο και να ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά το επίπεδο σ΄ αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα που έχει να κάνει απόλυτα με τον άνθρωπο.  Αυτό άλλωστε πρέπει να είναι το μοναδικό μας κίνητρο και στόχος.

Άρα όταν πλέον με ρωτάνε…Μα είσαι σίγουρος;

Η απάντηση μου με απόλυτη σιγουριά για όλους τους πιο πάνω λόγους αλλά και για πολλούς άλλους, είναι ξεκάθαρα…ΝΑΙ!

Δρ Ρένος Αβραάμ
MBBS BSc MRCGP DRCOG
Προσωπικός Ιατρός
Ιατρικο Κέντρο Απόστολος Λουκάς

Διαβάστε το βιογραφικό του Δρ Ρένου Αβραάμ.

Print Friendly, PDF & Email

One Reply to “Μα είσαι σίγουρος;”

  1. Καλώς ωρισετε γιατρέ μου στην ιατρική οικογένεια του κέντρου Αποστολου Λουκα που εγώ προσωπικά εμπιστευτικά απόλυτα με την ίδρυση του Γ. Ε. Σ. Υ και με την δική σας τώρα ένταξη ακόμη περισσότερο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1