Αλλάζει το κλίμα στο ΓεΣΥ – Ιδιωτικά κέντρα στο Σύστημα

Τη συμμετοχή τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας άρχισαν να ανακοινώνουν ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και πολυ-ιατρεία, τα οποία λειτουργούν ή ετοιμάζονται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, γεγονός που επιτρέπει στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να αισιοδοξεί ότι ο αριθμός των ειδικών γιατρών που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά η πρώτη φάση του ΓεΣΥ θα φθάσει σιγά-σιγά στα επιθυμητά επίπεδα.

Στον αριθμό των ειδικών γιατρών που θα προσφέρουν υπηρεσίες στην πρώτη φάση του ΓεΣΥ πρέπει να προστίθενται και οι πέραν των 700 ειδικών γιατρών του Δημοσίου. 

Σήμερα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα αρχίσει η εγγραφή στο ΓεΣΥ των ειδικών γιατρών του «Mediterranean Hospital» της Λεμεσού, ενώ χθες ανακοίνωσε τη συμμετοχή του και το «Ιατρικό Κέντρο Απόστολος Λουκάς» που λειτουργεί στη Λευκωσία και θα προσφέρει στο ΓεΣΥ υπηρεσίες προσωπικών γιατρών και για ενήλικες και για παιδιά, αλλά και ειδικών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως η καρδιολογία και η ορθοπεδική. Άλλα δύο ιατρικά κέντρα στη Λευκωσία αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν σύντομα τη συμμετοχή τους. 

Την Παρασκευή είχε ανακοινώσει την ένταξη των υπηρεσιών του στην πρώτη φάση του ΓεΣΥ, στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα δηλαδή, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Πάφου, το οποίο διαθέτει τόσο προσωπικούς όσο και ειδικούς γιατρούς. 

Παράλληλα, στο ΓεΣΥ αναμένεται ότι θα συμμετέχει το «Aimis Clinics», το οποίο εδρεύει στη Λεμεσό, προσφέροντας όμως υπηρεσίες και στη Λευκωσία. Πρόκειται για πολυ-ιατρείο, το οποίο διαθέτει γιατρούς διαφόρων χειρουργικών και όχι μόνο ειδικοτήτων, ενώ διαθέτει διαγνωστικό εξοπλισμό και εργαστήρια. 

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε και η ίδρυση και λειτουργία πολυ-ιατρείου το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες προσωπικών και ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ, το οποίο θα εδρεύει στη Λευκωσία. 

Περαιτέρω, στη Λεμεσό έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του για ένταξη στο ΓεΣΥ το «Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο», ενώ σε σχετική ανακοίνωση προέβη πριν από αρκετό καιρό η «Ευρωπαϊκή Κλινική», η οποία προσφέρει κυρίως υπηρεσίες γυναικολογίας, αλλά, όπως πληροφορούμαστε, ετοιμάζεται να επεκτείνει το αμέσως επόμενο διάστημα τις δραστηριότητές της και σε άλλες ειδικότητες. 

Κάποια από τα κέντρα αυτά, όπως για παράδειγμα η «Ευρωπαϊκή Κλινική», προωθούν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους το επόμενο διάστημα ενόψει ΓεΣΥ, με στόχο να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες στους δικαιούχους του Συστήματος. 

Επίσημη πρόθεση για συμμετοχή στο ΓεΣΥ δεν έχει δηλωθεί, προς το παρόν, από τα ιδιωτικά κέντρα των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Οι εγγραφές των γιατρών που ανήκουν στα κέντρα αυτά στο ΓεΣΥ αναμένεται ότι θα αρχίσουν να γίνονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναμένει και την εγγραφή αριθμού παιδιάτρων οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες ως προσωπικοί γιατροί για παιδιά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάποια από τα νοσηλευτήρια και ιδιωτικά κέντρα, που έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους, διαθέτουν παιδίατρους οι οποίοι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως προσωπικοί γιατροί. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 24 ώρες παρατηρείται ροή παιδιάτρων στο Σύστημα, αφού, όπως φαίνεται, οι τελευταίες παραχωρήσεις του ΟΑΥ έχουν ικανοποιήσει αρκετούς γιατρούς. 

Βεβαίως, εκτός ΓεΣΥ εξακολουθούν να μένουν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, κυρίως της Λευκωσίας, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε διάλογο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Αναμένεται εξάλλου ότι ΟΑΥ και Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσοκομείων θα εντείνουν τις διαβουλεύσεις τους, αφού αρκετά ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή των νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Εκπρόσωποι του ΠΑΣΙΝ εξάλλου εξέφρασαν αρκετές φορές την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων. 

Ιδρύεται πολυ-ιατρείο στη Λευκωσία

Το μοντέλο άλλων χωρών στις οποίες εφαρμόζονται συστήματα υγείας ακολουθούν γιατροί και στην Κύπρο. Από την 1η Ιουνίου, με την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, θα βρίσκεται στη διάθεση των δικαιούχων του Συστήματος ιατρικό κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο επικεφαλής του έργου Πόλυς Γεωργιάδης, «πρόκειται για ένα ανεξάρτητο ευρύχωρο κτήριο στη Λευκωσία, που θα διαμορφωθεί ειδικά για να λειτουργήσει το ιατρικό κέντρο, εντός του οποίου θα υπάρχουν αυτόνομα ιατρεία με διάφορες ειδικότητες, πέραν από τους προσωπικούς γιατρούς που θα το στελεχώνουν». Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «παράλληλα με τις υπηρεσίες των γιατρών, θα λειτουργεί και διαγνωστικό κέντρο για διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και αναλύσεων, γεγονός που θα διευκολύνει τη ζωή των πολιτών».

Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, «βρισκόμαστε στο στάδιο των εντατικών προετοιμασιών, αφού το έργο πρέπει να αποπερατωθεί στον προκαθορισμένο χρόνο για να μπορέσει να αρχίσει τη λειτουργία του τον ερχόμενο Ιούνιο.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και διαβουλεύσεις με επιστήμονες της ιατρικής κοινότητας» και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην οργάνωση των προσωπικών γιατρών (για ενήλικες και παιδιά) και ταυτόχρονα έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ». 

Επιθυμία, είπε, «είναι η συνεργασία με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και θα έχουν τις υπηρεσίες τις οποίες χρειάζονται για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν».

Η προσπάθεια, κατέληξε, «εστιάζεται στη δημιουργία ενός ιατρικού κέντρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης». 

Έτοιμοι να εγγράψουν τους γιατρούς τους

Ο διευθυντής του «Mediterranean Hospital» της Λεμεσού, Νότης Ζαννέτος, ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ότι «σήμερα θα αρχίσουμε να εγγράφουμε τους γιατρούς μας στο ΓεΣΥ». Το νοσοκομείο, είπε, «διαθέτει, αρκετά μεγάλο αριθμό γιατρών διάφορων ειδικοτήτων, μεταξύ αυτών και προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και παιδιά και προσφέρει υπηρεσίες μέσω των 30 και πλέον εξειδικευμένων τμημάτων του. Από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Γι’ αυτό συμμετέχουμε στο ΓεΣΥ». 

Από πλευράς του, μιλώντας στον «Φ» ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και συνιδρυτής ιατρικός διευθυντής του «Ιατρικού Κέντρου Απόστολος Λουκάς» στη Λευκωσία, Γιώργος Σαμούτης, ανέφερε ότι «εκείνο που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι το ΓεΣΥ ανήκει σε όλους μας, ανήκει στους πολίτες, σημερινούς και αυριανούς και έχουμε όλοι ευθύνη να το στηρίξουμε». Ενδεχομένως, πρόσθεσε, «να χρειάζεται να γίνουν πολλές βελτιώσεις στην πορεία και θα αναμένουμε ότι αυτές οι βελτιώσεις θα γίνονται χωρίς καθυστέρηση και τα διάφορα κενά που ακόμα υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον τρόπο συμμετοχής των γιατρών στο σύστημα σιγά-σιγά θα αρχίσουν να καλύπτονται». 

Ο διευθυντής του Κέντρου «Aimis Clinics» Μάριος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι «οι γιατροί μας εδώ στο κέντρο είναι πρόθυμοι να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και αυτό θα γίνει επειδή θεωρούμε ότι η εφαρμογή Συστήματος Υγείας είναι απαραίτητη. Διαθέτουμε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ προσφέρουμε κι άλλες υπηρεσίες, οι οποίες επίσης θα προσφέρονται στο Σύστημα». Το “Aimis Clinics”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «εδρεύει στη Λεμεσό, αλλά προσφέρει τις υπηρεσίες του και στη Λευκωσία». 

Το ΓεΣΥ «γίνεται για να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες», ήταν η τοποθέτηση του διευθυντή της «Ευρωπαϊκής Κλινικής» Σώτου Δημητρίου. «Η εμπειρία μας στον τομέα της υγείας μάς έχει δείξει ότι οι πολίτες χρειάζονται το Σύστημα Υγείας και εμείς θεωρούμε ότι ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να έχει εξασφαλισμένες τις υπηρεσίες υγείας για να τις χρησιμοποιήσει όταν παραστεί ανάγκη».

Το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στη σχετική ανακοίνωσή του κάνει αναφορά στις υπηρεσίες προσωπικών και ειδικών γιατρών τις οποίες θα προσφέρει στην πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ και τονίζει την ανάγκη για συνέχιση του διαλόγου με τον ΟΑΥ σε ό,τι αφορά την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και τη δεύτερη φάση του Συστήματος. 

Πηγή: PhileNews

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1