Το Ιατρικό Κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς” στο ΓΕΣΥ

Καθ. Γεώργιος Σαμούτης

Αγαπητοί φίλοι, θεωρώ ευθύνη μου να γνωστοποιήσω την απόφαση μου αλλά και της κλινικής μας (Ιατρικό Κέντρο ο Απόστολος Λουκάς, www.apostolosloukas.org) για συμμετοχή μου συν Θεώ ως Προσωπικός Ιατρός στο ΓΕΣΥ. Το θέμα της αναγκαιότητας μεταρρύθμισης των υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο με απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια ακαδημαικά, ερευνητικά, εκπαιδευτικά, κλινικά και μέσα από την εθελοντική συμμετοχή μου σε επιστημονικά συμβούλια όπως της ΠΟΣΠΦ κ.α. Είμαι βέβαιος όπως και όλους μας.

Δεν έχουμε μπροστά μας ένα τέλειο σύστημα υγείας αλλά ένα σύστημα με πολύ καλές προοπτικές κατά την άποψη μου να επιτύχει (βλέπε πχ καθολικότητα, προσανατολισμένο στην κοινότητα, ολοκληρωμένο σύστημα πληροφορικής, ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος υγείας, προστασία από καταστροφικές δαπάνες υγείας, αυξημένη δυνατότητα προληπητικής ιατρικής κ.α.).

Υπάρχουν ασφαλώς σοβαρές απειλές για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα του. Χρειάζεται ενδεικτικά κατά την ταπεινή μου άποψή μου να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των παρόχων υγείας, συστήνω να δοθεί η δυνατότητα στους ειδικούς για εργασία εκτός ΓΕΣΥ σε ένα καθορισμένο ελεγχόμενο πλαίσιο (πχ συγκεκριμένες ώρες στην βδομάδα με βάση συμβόλαιο ΓΕΣΥ πλήρης ή μερικής απασχόλησης) όπως συμβάινει σε πολλά σύγχρονα συστήματα υγείας, να ιδρύσουμε έναν ανεξάρτητο φορέα βέλτιστης διαχείρισης της ποιότητας, να κράτησουμε τα κομματικά κατεστημένα και οικονομικά συμφέροντα εκτός μέσα από διαφάνεια στις αποφάσεις, έλεγχο και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, να είναι έτοιμο το κράτος να επενδύσει οικονομικά στην υγεία εφόσον χρειαστεί και να καλλιεργήσουμε πάνω από όλα κουλτούρα συμπονετικής φροντίδας ( ενσυναίσθησης, προσωποκεντρικόητας κλπ).

Το ΓΕΣΥ ανήκει σε όλους τους νόμιμους πολίτες (σημερινούς και αυριανούς) της ΚΔ κι έχουμε ευθύνη όλοι να το στηρίξουμε, να το ελέγχουμε και να το βελτιώσουμε με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Δρ Γεώργιος Σαμούτης MD, PhD, CCT, PGCertHBE , Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας , Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της eHipp, Συνιδρυτής/Ιατρικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου “Ο Απόστολος Λουκάς” στην Λευκωσία

Print Friendly, PDF & Email

One Reply to “Το Ιατρικό Κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς” στο ΓΕΣΥ”

  1. Ως πολυτης της Κυπριακης Δημοκρατιας θα ειθελα να ευχαριστησω τον Δρ. Σαμουτη και γενικα την κλινικη Αποστολος Λουκας επισης θα ειθελα να παραδιγματιστουν και αλλοι συναδελφοι σας να μπουν στο ΓΕΣΥ για το καλο ολων .ΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accessibility Toolbar

UA-120070842-1